Природонаучен музей

1 / 1

Природонаучният музей във Варна изучава и популяризира организмовия свят на Черно море и българското черноморско крайбрежие. В научно отношение експозицията е построена въз основа на еволюционния принцип и е обособена в три раздела: Геология, Растителност и Животински свят.
Напълно реорганизиран е раздел „Геология и палеонтология”, където на съвременно научнопопулярно ниво е представена пълната класификационна схема на минералите, произхода на скалите, съвременната геохроноложка таблица, фосили от мезозоя и неозоя, включително и впечатляващи останки от хоботни бозайници, населявали нашето крайбрежие. За първи път са изложени уникалните за България фосилни зъби от открития в гр. Аксаково праисторически слон Продинотериум баварикум. Обновената ботаническа експозиция дава информация за всички характерни типове растителност по българското черноморско крайбрежие и флората на морските водорасли. Особена ценност представляват изложените растителни видове с природозащитен статус. Освежени са и трите зали, представящи фауната по класове: риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници, където e експонирана световно защитената червеногуша гъска.
У посетителите интерес биха предизвикали двете нови диорами, внасящи колорит в микросредата на музейната експозиция със силно наситени и контрастни изображения и светлини по две специфични теми – горски свят и водоплаващи птици. В тях те ще открият новите домове на препарирания черен щъркел, намерен мъртъв край Добрич в началото на годината и дива свиня, обстреляна лично от Слави Трифонов. Голямата мечта на служителите на Природонаучния музей за идната година е реализацията на проекта за градина на българо-японското приятелство около сградата на музея в Морската градина на обща стойност 78 млн. японски йени.

През 2009: Експозицията на Природонаучния музей в Морската градина е обогатена с препарата от прочутата с двете убийства на хора във варненския зоопарк кафява мечка Марта, която бeше евтаназирана през 2008 год. поради заболяване. Отскоро в музея е изложена и единствената в Европа находка на зъби от праисторическия слон Протананкус, който досега е откриван само в Азия и Африка.
За учебни цели е онагледена пълната класификация на минералите съгласно последната систематична скала на световноизвестния български учен-минералог акад. Иван Костов от 1993 год


Местоположение: Морската градина
Тел.  052/618 011 
Раб.време – лятно: 10.00 – 17.00 ,поч.ден: понеделник
зимно: 10.00 – 17.00, поч.ден: събота и неделя

 

Източник: moreto.net


22.06.2009, Българските забележителности