Дяволският мост

1 / 5

Дяволският мост е средновековен мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино, на 54 км западно от град Кърджали и на 318 км югоизточно от София.

Разположен е на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м.

Дяволският мост е построен в началото на XVI в. На днешното му местоположение някога е имало римски мост, част от  античен път, свързващ Бяло море и Тракия. По нареждане на султан Селим I през Средновековието мостът бил възстановен от майсторът Уста Димитър, който вградил останките на римския мост в новата конструкция, използвайки само камъни от местността. Той бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски Дяволски мост).

На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата.


Има не една легенда откъде произлиза името му. Едната то тях гласи, че в една от скалите личи Стъпката на Дявола, а пък в друга се казва, че в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на майстора, която скоро след това е починала. Според хората в Ардино, това е самата жена на майстора изградил моста, а той вградил нейната сянка нарочно, за да бъде мостът здрав и издръжлив.

Интересен факт е, че през последните 500 г мостът не е реконструиран нито един път. Още по-странен е фактът, че на централния свод на Дяволския мост е открит гравиран хексагон, който днес изследователите наричат „Печата на Соломон“.

До моста може да се достигне по черен път с автомобил. Черният път не е подходящ за всеки автомобил и разминаването с други автомобили е трудно. Пеша разстоянието се изминава за около 2 часа отиване и връщане.

В град Ардино на разположение на гостите са няколко хотела, вили и къщи за гости, почивна станция, ресторанти и заведения за хранене.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

09.02.2012, Българските забележителности