Природен парк "Врачански Балкан"

1 / 1

Местоположение

Природен парк “Врачански Балкан” обхваща по-голямата част от Врачанската планина и масива на Лакатнишките скали. В територията на Природен парк “Врачански Балкан” попада и град Враца, разположен само на 116 км от София, на 370 м. надморска височина, сгушен в подножието на Врачанската планина.


Врачанската планина заема междинно място между Предбалкана и Главната Старопланинска верига и се издига южно от гр.Враца и Врачанското поле, с величествени скални склонове. На юг за граница служи дълбоко врязаният пролом на р.Искър. За западна граница е приета Дружевската седловина. Планината има направление северозапад – югоизток. Дълга е около 30 км и широка 10-15 км. Извиращите от планината реки Лева, Черна и Златица разчленяват планината на три дяла – Беглички (Югозападен), Стрешерски (Северозападен) и Базовски (Източен). Най-обширен е Бегличкият дял с най-висок връх – Бегличка могила (1481,7 м). Повърхностните карстови форми като въртопи, обрасли в периферията си с огромни букови гори заемат обширни площи. В границите на Природен парк “Врачански Балкан” се намират едни от най-интересните пещери и пропасти – около 500.

Пещерите са едни от природните чудеса на света, а уникалната им подземна красота е сътворявана в продължение на милиони години. Една от най-красивите в България – пещерата Леденика се намира на 16 км западно от гр.Враца. Интерес представляват и Темната дупка , Змейова дупка, Хайдушка пропаст, Гардюва дупка, Калната пропаст, Невестина пропаст и Соколова дупка.


КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО


Благоприятните географски и климатични условия на Врачанската планина и околните долини и котловини привлекли хората да се заселят тук още от най-дълбока древност. На територията на Природен парк “Врачански Балкан” са останали много паметници на културата, факти от живота на местните. Обектите са най-разнообразни-исторически, архитектурни, археологически, художествени: Етнографски музей, Кулата на мешчийте, Картпашовата кула, Черепишки манастир.


ТУРИЗЪМ                                                                                                                

 

Географското местоположение, богатата флора и фауна и уникалния карстов релеф, както и удобните транспортни връзки, са предпоставка за устойчивото развитие на туризма на територията на Природен парк “Врачански Балкан”. В района на природна забележителност Вратцата се намира внушителния и красив скален масив наречен Доломитите - място за провеждане на национални и международни състезания по алпинизъм. Един от притегателните центрове в парка е новоизградената Врачанска еко пътека , шеста по ред от мрежата подобни пътеки в България и неповторима със своето съчетание на атрактивни елементи на живата и неживата природа. Уникална е с това, че се намира само на шест км. от гр.Враца, с удобна транспортна връзка и предлага незабравими усещания на туристи и любители на природата.
Живописните села Паволче и Згориград разполагат с чудесно обзаведени селски къщи за развитие на селски туризъм. Тук както българските, така и чуждестранните гости могат да почувстват традиционното гостоприемство, да се възхитят на чудесната природа, да опитат вкусни и екологично чисти продукти, да дегустират местните вина.
Вилите и хотелите в Природен парк “Врачански Балкан”, предлагат идеални възможности за организиране на зимни и летни екологични лагери за деца, които се съчетават с образователни програми. 


ФЛОРА И ФАУНА


 На територията на Природен парк “Врачански Балкан” са установени над 700 вида висши растения, което представлява близо 1/5 от флората на България, като 56 вида от тях са обявени за редки и защитени от изчезване, а 26 вида са защитени от Закона за защита на природата. Не по-малко интересна е и фауната на парка. Защитени от ЗЗП са 138 вида животни, като от тях 21 вида са вписани в Червената книга на България. Висока природозащитна стойност има безгръбначната фауна и дневните грабливи птици, между които – черен щъркел, египетски лешояд, скален орел, белоопашат мишелов и др.

16.07.2008, Българските забележителности