Природен парк "Сините камъни"

1 / 7

Според една легенда, природното образувание "Сините камъни" в източния дял на Стара планина е създадено от древногръцките богове Зевс и Хера. По-късно, простосмъртните харесали тяхното творение и построили в подножието му своя град Сливен. Тази и много други легенди можете да чуете за природен парк "Сините камъни", намиращ се край пътя от София за южното българско Черноморие.

Природният парк "Сините камъни" е разположен по южните склонове на Източна Стара планина. Общата му площ е около 11 400 ха, като цялата му територия попада в категорията на защитените природни обекти в страната.

Когато тези скали се осветят от слънцето под определен ъгъл, те изглеждат сини. А всъщност цветът на скалите от кварц-порфир съвсем не е син. Такива са просто отблясъците на слънцето върху тях, което е дало и името и на парка "Сините камъни". На територията на парка има три урбанизирани рекреационни зони, най-известната от които е Карандила. Каран означава здраво място. От стари времена се носи славата на тази местност, че който страда от болест и отиде на Карандила се връща ободрен и излекуван. Другата рекреационна зона е Даула и както още се нарича Тътените. Там се намира най-източно разположената у нас ски-писта, която привлича много посетители от югоизточна България. Третото подобно място, в непосредствена близост до Сливен – на 4-5 км, е наречено Селището. Това е всъщност вилна зона, разположена в най-южната част на Парка. Там се намира пътека на здравето, пригодена за излети на инвалиди и незрящи хора.

Скалното образувание "Халката", което обхваща 1 ха, е символ на град Сливен и може да се види и по всички рекламни материали за парка. Стара легенда разказва, че в праисторически времена тук е имало море и при буря корабите са били привързвани към скалата, за да не потънат. Що се отнася до Кушбунар, хората вярват, че болките в очите преминават, ако човек се наплиска с вода от извора. Природните скални образувания "Сините камъни" са изградени от персийски и отчасти долнотракийски кварц-порфирни скали. Наименованието им идва от цветните ефекти, които се получават в зависимост от ъгъла на огряващите ги слънчеви лъчи. Те изглеждат ярко или светло сини, виолетово сини или дори сиво черни. Причудливите скални образувания провокират въображението и навяват стари легенди.

"Сините камъни" е известен и със своите ценни археологически паметници. Тук могат да се видят останки от средновековни крепости и манастири.

По желание на туристите могат да се организират различни маршрути, в това число и веломаршрути. Интерес представляват и обиколките на парка с биологична насоченост, защото на територията му има над 700 растителни вида, 26 от които са под закрилата на закона. В "Червената книга" на застрашените видове са включени и много от растящите тук лечебни растения.

Територията на парка се управлява от специална дирекция съгласно европейските закони за осъществяване на мониторинг за опазване и възстановяване на биоразнообразието в природните обекти. Това е особено наложително, тъй като в парка има популации от защитени редки и застрашени от изчезване представители на флората и фауната. На площ от 5 ха могат да се видят няколко много интересни природни образувания. Сред тях изпъква споменатото скално образувание "Халката". От пещерите най-интересни са "Змееви дупки", "Пещеник", "Бъчвата", "Хайдушката пещера" и "Кушбунар", което означава "Птичи извор". На територията на парка се намира и резерватът "Кутелка", в който на площ от над 700 ха са разположени масиви от мизийски бук и други редки и защитени растителни видове, включени в "Червената книга" на България.

Птиците са най-добре представената група в горските комплекси. Основните са разред пойни, мухоловки, синигерови и др., а от кълвачоподобните имаме 8 от общо 10 вида установени за страната. От хищните птици тук има малък лешояд, скален орел, сокол – скитник, бухал. За съжаление от района са изчезнали брадатият лешояд и белоглавият лешояд. Любителите пък на пеперудите могат да се любуват тук на невероятно красиви техни представители. Голям е броят и на видовете бозайници и влечуги. От дървесните видове най-разпространени са бук, зимен дъб, габър, а от иглолистните дървета се срещат черният и белият бор, смърчът и др.

Мнозина смятат, че "Сините камъни" са най-красивата и романтична част от Източна Стара планина. За повече информация не пропускайте на тръгване да минете през Информационно-посетителския център на парка, където ще се осведомите за маршрутите и природните забележителности в парка, ще ви снабдят с карти, пътеводители и книги за Природния парк "Сините камъни".

30.11.2005, Българските забележителности