Тракийската гробница край с. Свещари

1 / 7

Преди около две хиляди и триста години един тракийски племенен владетел поискал да му се приготви приживе вечното жилище. Построили му голяма каменна гробница с три отделни стаички.

Докато ги украсявали отвътре с живопис и скулптора, владетелят починал.Затворили гробницата с неговите останки и всички прекрасни дарове. Над нея издигнали могила, висока колкото четириетажна сграда.

През 1982г. археолози разкопали могилата. Гробницата се оказала толкова интересна и красива, че през 1985г. била включена в Списъка на световното културно и природно наследство сред най-ценното на нашата планета.

Тази гробница е едно от деветте български чудеса, сред които се нареждат Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, резервата Сребърна, вещарската Гробница се намира в североизточна България, на 3 км югозападно от село Свещари,на 43 km североизточно от Разград. Тя се състои от коридор и три квадратни камери:предверие, транично поме-щение и гробна камера,покрити с полуцилиндричен свод. ходът е украсен със стълбове с йонийски капители, а над тях лежи плоча с релефен фриз от стилизирани волски глави, розетки и гирлянди.

През 1985г., на сесията на Комитета за световно културно и природно наследство, ъстояла е във Франция, Свещарска гробница е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

17.07.2008, Българските забележителности