Седемте Рилски езера

1 / 9

Седемте Рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планина Рила. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Езерата са разположени в стъпаловидни вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.

Изходен пункт за Езерата е хижа Рилски езера, като изкачването до най-високото езеро отнема около 2 часа. Подходящи за посещение са предимно летните горещи месеци, когато температурите в градовете са непоносими. Прохладният въздух в Рила е приятен за всички туристи и посетители. През месец юли по склоновете около вр. Хайдута все още има сняг, задържал се около планинските потоци, който излъчва свежест и ведрина.

Името на всяко от Седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро.

Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина.

Следващо по височина на разположение е Окото, което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - дълбоко е 37,5 м. Уникално е с това, че през цялата година задържа лед по повърхността си, а от зъбера над него до водната повърхност се спуска голям склон, покрит със сняг дори през горещите летни месеци.

Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Около два пъти е по-голямо от Рибното езеро и Трилистника.

Четвъртото езеро е Близнака. Това е най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера.

Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове.

Най-плиткото езеро е Рибното езеро. То се намира най-близо до х. Седемте езера.

Най-ниското от езерата е Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман.

Рилските езера са заобиколени от планински поляни, които привличат уморените от похода туристи за почивка под лятното слънце. Водата на естествено образуваните природни басейни е кристално чиста и студена дори през най-знойните летни дни. Склоновете в околността са прорязани от множество планински ручеи, които допринасят за свежото настроение със своя естествен шум от течаща вода. Риболовът и влизането в езерата е забранен.

Това е действително една от най-известните и атрактивни туристически местности, която от десетки години е и един от най-посещаваните планински райони в България.

Релефът е подходящ за посетители от всички възрасти, които обичат да се наслаждават на планинското величие, красота и чистота.

18.07.2008, Българските забележителности