Скалният прозорец

1 / 8

Скалният прозорец е природна забележителност, намираща се край село Костино, на 16 км северозападно от град Кърджали

Заема площ от 2 дка в района на Големия Костински дол, в близост до селата Крушка и Голяма бара.

Скалният прозорец представлява уникален природен феномен във формата на мост, висящ във въздуха, подпрян на две колони, с отрязано от всички страни платно. Платното е бяло, изградено от бели варовици, и се извисява над колоните на моста. 

Формирането на този природен феномен е започнало приблизително по същото време, когато са се формирали и забележителностите Вкаменената сватба /около 19 км югоизточно от Скалния прозорец/ и Каменните гъби /27 км североизточно/, отново в област Кърджали. Началото на този процес датира от преди около 50 милиона години, когато областта е била разтърсвана от непрестанна вулканична дейност. Вследствие на постоянното движение на земните пластове, определени части от земната кора се издигат вертикално, над морското равнище, и е започва формирането на невероятните форми под влиянието основно на дъжда, течащата вода, летните горещини и зимните студове. 

В началото колоните на моста са били три, но природните сили разделят платното между втората и третата колона и днес последната колона наподобява голяма каменна гъба, чийто връх е част от платното на моста.

Височината на скалния мост е  около 10 м, дължината - 15 м, а ширината - 7 м. Трите колони, които го изграждат, са еднакво високи, изградени от масивни, зелени, вулканични туфи без наслояване.

Обектът е обявен за защитена природна забележителност през 1970 година с цел да се запази неговата естествена форма, наподобяваща скален прозорец.

транспорт

Мястото е изключително красиво и привлекателно за любителите на природата. Подходящо е за маршрутен туризъм с водач, тъй като има маркирана пътека, но е много трудно тя да бъде следвана без човек, който познава района. Пътеката за Скалния прозорец започва от един от завоите на пътя покрай язовир Кърджали, до където се достига лесно с автомобил. Теренът по-нагоре обаче е труден и е необходимо да бъде посетен в подходящото време, тъй като през дъждовните сезони водата е буйна и трудна за преодоляване. До природния феномен може да се стигне и по главен път Хасково - Кърджали, като се отклоните при контролен пункт на КАТ вдясно през село Скална глава. Пешеходен маршрут тръгва от хижа Боровица /12 км/.

настаняване

В селата на брега на яз. Кърджали, както и в самия град Кърджали на разположение на гостите са няколко хотела, вили и къщи за гости, почивна станция, ресторанти и заведения за хранене.

Източници: www.kardjali.bg, www.rhodopes-gallery.com
Снимки: www.kardjali.bghttp://rhodopes-gallery.com

05.03.2012, Българските забележителности