Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.


Пещерата се намира в Западните Родопи,  на 3 км югозападно от село Ягодина. Разположена е на десния бряг на река Буйновска, която е оформила и най-дългото и живописно ждрело в България - Буйновско с дължина 7 км. Пещерата работи целогодишно. Влиза се на всеки кръгъл час с екскурзовод. Първото влизане е в 09:00, а последното - в 16:15.

История
Проучванията започват през 1963 от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като първоначално са проучени 8500 метра, а през 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище - местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.).

За пещерата
Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. Температурата на благоустроения участък е 6ºС - постоянна, целогодишна, влажност - 85-91%. Надморска височина на входа - 930 метра, изход - 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална). Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Открити са 22 вида образувания от световно известни 28 вида. Някои от вътрешните ѝ оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури. Интересен факт е, че в в пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.

Фауна и флора
От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паяци,  а от флората - лишеи, мъхове, плесени и гъби.

Настаняване
Най-близките места за нощувка са къщите за гости и малки семейни хотели разположени в едноименното село Ягодина, и хижа "Тешел" - разположена между Ягодинската пещера и пещерата "Дяволското гърло".

Източник: http://www.yagodinska-peshtera.com, http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

20.09.2010, Българските забележителности