ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

кв. Владиславово

Вижте къде се намира на картата Имоти в град Варна - кв. Владислав Варненчик 1
1 / 18

Владиславово е най-младият квартал на Варна. Разположен е в най-западната част на града, на надморска височина от 80 метра.
Той е един от големите квартали в Източна България с население над 46 000 души - близо една десета от жителите на града.
Изграден е в близост до Летище Варна. Свързва се с центъра с тролейбусни линии 82 и 88 и множество автобусни (14, 20, 22, 41, 118, 118А, 148 и 209).
От квартала започват няколко туристически пешеходни маршрута в северните околности на Варна, единият от които води до стара средновековна крепост, отбранявала града.
Един от най–модерните зеленчукови пазари в град Варна се намира именно тук, а магазини от веригите "Метро", "Техномаркет", "Бурлекс" и „Пикадили” превръщат Владиславово в едно от най-удобните за живеене места във Варна.

История

 

В късното лято на 1878 г., след като по силата на Берлинския договор Лозенградският и Одринскиат окръзи се предоставят на Турция, група тракийски бежанци от село Коево потеглят към Добруджа и се заселват в близкото до Варна село Пашакьой. Привличат ги богатата земя, красивата околност, изворите, зеленината и близостта до големия град. Заселването на бежанци от Беломорска Тракия в селото става на няколко етапа. След Първата световна война тук идват и заселници от Добруджа.
През по-късните години близостта до града привлича и хора от северните райони на областта към селото. През 1934 г. то е преименувано на Владиславово, в чест на храбрия полски крал Владислав ІІІ Ягело, който през 1444 г. води тук битка с войските на Отоманската империя и загива в името на християнската кауза.
Село Владиславово е официално обявено за квартал на град Варна през 1974 г. През 1975 и 1976 г. са построени първите панелни блокове.
Според тогавашната градоустройствена стратегия Варна е трябвало да се развива на запад, поради съсредоточаването на промишлеността основно в Девня. До началото на 80-те години на ХХ век са завършени повечето блокове с номера от 1 до 36. До средата на 80-те са построени основно сградите, чиито номера започват с 300 и 400.
Кайсиева градина (блокове, започващи с 200) е построена на част от мястото на изоставена поради старост кайсиева градина, откъдето идва и името на микрорайона. Всички блокове там са построени от 1984 до 1988 г.

Образование

 

На територията на район „Владислав Варненчик” към момента има 1 средно общообразователно училище и 3 основни училища, както и 6 детски градини.

Здравеопазване

На територията на квартала се намира “Диагностично–консултативен център ІІІ - Варна“ ЕООД. ДКЦ ІІІ е лечебно заведение за специализирана извънболнична помощ, в което работят лекари-специалисти от различни медицински специалности.

 



Текст и снимки: Мирела - офис Варна

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: