ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Шишковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Шишковци
1 / 4

Шишковци е село в западна България, част от Община Кюстендил, Област Кюстендил.

Отстои на 12 от  км североизточно от гр. Кюстендил.

Населението наброява около 700 души.

Релефът е равнинно-хълмист, с надморската височина от около 500 м.
Климатът в района е умерено континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около -2ºС, топло и сухо лято със средна температура около 27ºС.

Шишковци е с добре развита инфраструктура, която включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонизация, покритие на мобилните оператори и обществен достъп до интернет.

На около 3 км от селото преминава европейски път Е871, който свързва населеното място с ГКПП Гюешево и градовете Кюстендил и София.

Има редовен автобусен транспорт свързва населеното място с гр. Кюстендил. Също така в Шишковци има ж.п. гара по линията София-Гюешево.

В селото има кметство, пощенска станция, функциониращо читалище, детска градина и енорийска църква „Св. Архангел Михаил”.

Здравен служба обслужва населението на Шишковци. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Най-близките здравни и образователни заведения се намират в гр. Кюстендил.

Основния поминък на населението е земеделието: зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство.

 

Туристически и културни забележителности

Река Струмица тече наблизо и е подходящо място за разходки и отдих сред красивата природа.

Селото разполага с дом-паметник на художника Владимир Димитров – Майстора. Открита е през 1972 г. и представлява читалищна сграда с кино театрален салон с 303 места, библиотека с 6500 т. и читалня, камерна, изложбена, заседателна и ритуална зала, сладкарница и административни помещения. Пред сградата има бронзов паметник на художника., а в парка около сградата са поставени тленните му останки, вградени в паметна стена. Също така в селото има и къща-музей „Владимир Димитров – Майстора”.

В землището на селото са открити останки от неолитно селище. Впоследствие са открити две римски колесници и медни монети от ранното средновековие.

Удобната връзка на селото с гр. Кюстендил дава възможност за посещения на намиращите се в града минералните извори и балнеосанаториуми, както и на Римските терми в централната част на града. Хълмът „Хисарлъка” се издига на 2 км югоизточно от града. Крепостта е изградена в края на IV – началото на V век.

 
Източници: www.bg.wikipedia.org, www.tourism-kn.net
Снимки: www.tourism-kn.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: