Жилищата ни най-евтини в Европа, а лихвите най-високи

Жилищата в България са най-евтините в Европа. Цените на квадратен метър в София са 740 евро. На второ място по евтини имоти на Стария континент се нарежда Португалия, но там цената на квадрат е 1200 евро. Това показват данните на "ЕРА Европа", направени на базата на сравнение между 14 страни, в които компанията оперира.
Най-скъпи имоти купуват швейцарците. В Берн квадратният метър е 9900 евро, а средната цена на жилище надхвърля 1,6 млн. евро. Лихвите по ипотеките у нас обаче са най-високите в Европа и в момента се движат между 6,8% и 7%, каза Теодора Димитрова, изпълнителен директор на "ЕРА България". Средните лихви по ипотечни заеми в останалите европейски страни са около 4%, пише "Стандарт". Това показва, че всъщност евтините жилища у нас се оскъпяват от големите разходи, които се правят за обслужване на ипотеките.
Освен високите лихви, таксите и комисионите, които се плащат по кредитите в страната ни, също са най-високите в Европа, допълва Димитрова. Въпреки това сделките с имоти са се увеличили през последната година. Продажбите на жилища са скочили с 15% в сравнение с 2012 г. Цените обаче се запазват стабилни въпреки увеличеното търсене, защото предлагането също расте, обясни Антон Андонов, управител на "ЕРА София Тренд". Прогнозата му е, че през 2014 г. цените на апартаментите в нови сгради, както и тези в центровете на големите градове ще се увеличат с около 5%. Очаква се лихвите по кредитите пък да паднат с около 0,5 на сто. /БЛИЦ

Източник и снимка: http://www.blitz.bg/news/article/250021

12.02.2014, Пазарът на имоти