Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

1 / 2

Собствениците на стари жилища да са внимателни при оценяването на имота си заради повишеното предлагане, съветват експерти в областта на недвижимите имоти.

Стабилни цени, увеличаване на предлагането и доминация на купувачите – това ще бъдат някои от определящите характеристики на жилищния пазар у нас през 2020 г. Същевременно заради нарасналото предлагане продавачите трябва да бъдат внимателни при определянето на цената на жилището си, ако не искат то да се задържи твърде дълго на пазара и така да изгуби от стойността си.

Добрите макроикономически показатели - ръстът на доходите на гражданите, ниският процент на безработицата и високото равнище на заетостта, ще продължат да подкрепят пазара и през тази година, смята Добромир Ганев, председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ). Другите фактори, които ще влияят на пазара, са ниското ниво на лихвите по ипотечните кредити и политическата стабилност, която също е предпоставка за добро развитие, отбелязва Ганев в интервю за Investor.bg. Активността на инвеститорите в жилищния сектор, която доведе до силен ръст както на издадените разрешения за строеж, така и на започнатото ново строителство, също е сред тенденциите през последните години, които ще се пренесат и в 2020 г., допълва той.

Ниските лихви по ипотечните кредити са катализатор най-вече за хората, които искат да придобият имот за собствени нужди, а не толкова с цел инвестиция или в търсене на доходност, защото тя вече е по-ниска, казва Добромир Ганев. „Цените скочиха, докато ръстът при наемите не беше толкова голям и това намалява привлекателността на имотите, но все пак има сериозна активност по отношение на малките жилища“, допълва той.

Началото на годината е било особено силно за жилищния пазар у нас, като не е регистриран почти никакъв спад на активността по време на празниците. „Още в първия работен ден купувачите се завърнаха на пазара и се заеха да осъществяват плановете си за покупка на имот.

Според Добромир Ганев заради запазването на ниските лихви все още цените на жилищата в големите градове отбелязват ръст в рамките на 2%-3%.

Проблемът с надценените имоти е по-голям на вторичния пазар, където физическите лица нямат необходимия опит и знания за правилното оценяване на собствеността им. „Това понякога може да се превърне в проблем за тях, защото на един не чак толкова растящ пазар времето има значение. Когато собствениците останат на пазара по-дълго, може да загубят от цената на имота си“, казва Ганев. Той съветва хората, които нямат експертизата да направят справедлива пазарна оценка на имота си, да се доверяват на консултанти.

Според Добромир Ганев купувачите трябва да са особено внимателни с придобиването на апартаменти в новостроящи се сгради. „Добре е да следят качеството на използваните материали и на влаганите технологии. На апартамента се гледа като на един цял имот, но всъщност той се изгражда от изключително много и различни технологии и материали и е добре, ако купувачите се включват на по-ранен етап, да контролират и изискват информация от инвеститорите. Тъй като голяма част от сделките се случват с ипотечно кредитиране, другата основна препоръка към купувачите е добре да преценяват финансовите си възможности в дългосрочен план, включително да предвидят някакво покачване на лихвените проценти“, съветва Ганев.

Имотите в стари сгради са предпочитани и от хората, които държат на реална квадратура и не искат да плащат за общи части. Обикновено този тип клиенти се интересуват от бюджетни решения за покупка, както и възможността да се нанесат веднага в жилището, отбелязва Тенекеджиева.


През последно време се увеличава строителството на комплекси от затворен тип, които са подходящи за млади семейства с деца, защото предоставят много по-сигурна среда.
Затворените комплекси обаче имат и своите недостатъци, свързани най-вече с таксите, които понякога не съответстват на предоставяното качество на услугите.

Тенденцията от миналата година за засилено търсене на къщи извън София ще се запази и през тази година. Сделките се осъществяват предимно за локации, разположени до 50 км от София, за да могат работещите хора безпроблемно да пътуват до града всеки ден.

Според експертите в областта на недвижимите имоти увеличаването на данъка върху сделките с имоти в София от 2,5% на 3% няма да се отрази сериозно на активността на пазара през тази година.

Източник и снимки: www.investor.bg

23.01.2020, България