Как се измениха цените на имотите във водещите градове през 2014

Купувачите на недвижими имоти могат ще се зарадват на новината, че офертните цени на недвижимите имоти в трите водещи града на страната се понижават от началото на годината. Най-голямо е понижение в столицата, където офертните цени на тристайните са се понижили с 6.2%, следвани от понижението в офертите при двустайните, намалели с 4.7%, според справка във водещия сайт за оферти imot.bg. Ръст в столицата отбелязват единствено офертните цени на най-малките – едностайни апартаменти, които се отличават с относително слабо предлагане и изоставане в цените през последните месеци. В Пловдив спадът при офертите е далеч по-скромен - в размер на 1.7% за тристайните и 3.7% за двустайните, както и 0.9% за едностайните апартаменти. Във Варна тристайните поевтиняват с 1.1% за първите два месеца, а двустайните с 2.2%. С 2.1% обаче поскъпват офертните цени на най-малките жилища в морската столица.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четвъртият по големина град в България – Бургас, е единственият град, където поскъпват и трите типа разглеждани имоти, като офертните им цени са по-високи от тези във Варна. С най-голям ръст в Бургас се отличават офертите при двустайните жилища – те нарастват с 7.2%, следвани от повишението при едностайните с 3.6% и тристайните с 3.5%. По типове имоти офертите при тристайните се повишават с най-много в Русе – с 7.4%, докато при едностайните най-голям е ръстът в Добрич – с 4.7%. С 11.5% се понижават офертните цени на едностайните в Сливен, но това не е показателно - предвид на малкия брой оферти за подобен род имоти в града. Най-голям спад бележат офертните цени на двустайните в Пловдив от началото на годината, понижавайки се с 3.7%, докато тристайните поевтиняват с най-много в столицата.

Източник и снимка: http://profit.bg/news/Kak-se-izmeniha-tsenite-na-imotite-vuv-vodeshtite-gradove-prez-2014/nid-119754.html

05.03.2014, Пазарът на имоти