Купуването на имоти у нас е тенденция независимо от перспективи за света

1 / 1

Близо 150 хил. сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019 г., показват данни на Агенцията по вписванията, като само в София те са малко над 20 хил. и нарастват с 5,5% на годишна основа. Оказва се, че последните три месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки.
Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.

"Последните 2 години със сравнително предвидими темпове на ръст на доходи и на ниски лихви - водят до тези резултати. Пазарите на недвижими имоти са инертни, бавни и консервативни, катаклизмите не им влияят. Когато има избори - нашата администрация или чиновници, които са свързани с общинските процеси, рязко спират да работят и това натрупва опашка от желаещи да сключат сделки", каза Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти в студиото на "България сутрин".

Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко-продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.

"Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни той.

Вижте целият материал ТУК

Източник и снимки: www.investor.bg

23.01.2020, България