Най-важното от конференцията за жилищно строителство Residential Forum 2023

1 / 1

Мирела имаше удоволствието да участва в тазгодишната конференция за жилищно строителство Residential Forum 2023, проведена на 08.06.2023 и организирана от Градът Медия Груп.

По време на дискусионните панели бяха обсъдени множество теми, свързани с устойчивото градско развитие и здравословната градска среда, промени в нормативната уредба, дигитализация на процесите, свързани със строителството на нови обекти, тенденциите в пазара на недвижими имоти, резултати от 2022 г. и нови вълнуващи проекти на територията на София и Пловдив.

Тази година конференцията беше съпътствана и с част ЕКСПО, където посетителите имаха възможност да се запознаят с някои от най-горещите проекти в столицата. Мирела е горд партньор в продажбите на голяма част от инвеститорите - изложители.

Ето и най-важното:

  • Цените на недвижимите имоти се стабилизираха през 2023 г. и последните 5 месеца остават почти непроменени. 50% от сделките се осъществяват изцяло с готови средства, без ипотечни кредити.
  • След лек спад в интереса към сегмент Ново Строителство през 2022 г., в момента се наблюдава засилен интерес, включително и към проекти в начален етап.
  • Според данни на Unique Estates, около 50% от сделките за жилищни имоти се осъществяват с отстъпки около 5% от офертната цена; в луксозния сегмент 65% от сделките се осъществяват с готови средства; ръст на сделките с трофейни имоти; очаква се ръст на цените в луксозния сегмент с до 5% до края на годината.
  • Не се очакват пикови повишавания на лихвените проценти по ипотечните кредити, корекциите ще са плавни.
  • Доходите на българите растат, финансовата култура сред населението се увеличава и все повече хора влизат в средната класа.
  • Според данни на Colliers Bulgaria, над 80% от сделките за жилищни имоти са с цел живеене, малко под 20% е пропорцията на сделки за инвестиция. Българинът продължава да вижда инвестициите в недвижими имоти като сигурно място за спестяванията си.
  • Предвижда се увеличение на данък сгради с до 40%.
  • Столична Община работи активно по отчуждаването на имоти по протежение на бул. Филип Кутев, бул. Копенхаген, бул. Илиянци, ул. Околовръстен път (участъка от бул. България до АМ "Люлин")

За повече информация относно пазара, най-атрактивните проекти ново строителство, както и бъдещи все още не обявени проекти, не се колебайте да се свържете с консултантите от отдел Ново Строителство.

Изготвил: Елизабет Ценова - Главен консултант Ново Строителство

26.06.2023, Недвижими имоти