Новите офис пространства в София

1 / 3

Близо 100 хил. кв. м нови офис площи клас А дебютираха на пазара в София през второто тримесечие. Обемът на това предлагане е "исторически връх", по определение на експерти. Изглежда и качеството.

Това са първите офис сгради от пост-ковид поколение. Започнати бяха в условията на изострена конкуренция в офис сегмента, което караше инвеститорите да са особено внимателни за достойнствата на проектите си. И бяха завършени по време на пандемия, и в движение адаптирани към новите изисквания. Тоест, създадени са в условията на конкуренция не само между инвеститорите за наематели, но и на наемателите за привличане на служителите в обратно офиса след дълъг период дистанционна работа. Това ги прави любопитни.

Представяме четирите най-големи офис сгради от деветте, пуснати в експлоатация между април и юни 2021 г. Както и едно ново и доста различно пространство за споделена работа, открито в първите дни на юли.

"Анктракт 127" е ново гъвкаво офис пространство от висок клас в центъра на София. Намира се в сградата на хотел "Славянска беседа" на ул. "Г.С. Раковски" 127, която е паметник на културата. Строена е през 1935 г. за хотел, театър и едноименното читалище. През 90-те години част от нея е отделена от хотелската част със самостоятелен вход откъм ул. "Г.С. Раковски". В този т.нар. Административен център сега се намира "Анктракт 127". Зад проекта стоят инвеститорите Олга Марсенак, Кристоф Кута (Advent Group), Олга и Ксавие Марсенак ("Насекомо").

Разположен на 6 етажа и над 2000 кв. м центърът "Анктракт 127" предлага отворено coworking пространство за 55 души, 34 напълно обзаведени офиса, 9 зали за срещи и отворено пространство за събития с тераса над ул. "Г.С. Раковски"

На първия етаж се намира отворено пространството за споделена работа, съобразено с противоепидемичните мерки.

Като цяло концепцията е вдъхновена от локацията - "българският "Бродуей". Шумопоглъщащата тежка завеса и артистичните полилеи тук загатват за театралната нотка в сградата.

Три етажа предлагат обзаведени индивидуални офиса за екипи от 2 до 8 човека. Помещенията са с естествена дневна светлина, отваряеми прозорци и собствена климатизация. На всеки етаж има обзаведена кухня, тоалетни и зони за отдих и създаване на бизнес контакти.

Park Lane Office Center е сграда с размер 23.5 хил. кв. м, с 11 етажа над земята и две подземни нива с 400 паркоместа в НПЗ "Хладилника". Отличава се с нетна височина на таваните от 3.10 м, съчетана с панорамни прозорци, които осигуряват дневна светлина и четири декара парк. В сградата има съвременните технически системи и UV система за дезинфекция на въздух. Инвеститор в проекта е Park Lane Developments, съвместно дружество между Таня Косева-Бошова и Христо Илиев, основател и собственик на холдинга за недвижими имоти в България AG Capital. Интериорният дизайн е дело на Виктория Илиева, VIArchitects.

Окачената стъклена фасада на Park Lane Office Center е с акценти в бронзов цвят. Проектирана е с най-високи изисквания за енергоефективност на профилите и стъклопакетите, както и към звукоизолиращи и соларни фактори, обясняват инвеститорите. Тepacитe на всеки етаж и големите стъкла (3.10 м високи и 2.30 м широки) правят видима гледката към Витоша от офисите. Концепцията на фасадата е разработена от Chapman Taylor – Global architects and masterplanners

Източник: Капитал

26.08.2021, България