Пазарът на имоти се стабилизира, сделките се увеличават

Покупко-продажбите на недвижими имоти са се увеличили с 53% през 2013-а в сравнение с предходната година. Това посочва годишният доклад на брокерска компания за имоти. Данните за сключените сделки през изминалата година отчитат още среден ръст от 43% на продадените жилища в София, Варна и Бургас, като най-предпочитани от купувачите са двустайните апартаменти. Според експертите тези показатели са сигурен знак, че пазарът на имоти у нас се стабилизира.
Според доклада, изготвен от международна брокерска компания за имоти 2013-а се характеризира с най-голям брой сделки за последните четири години. България също показва положителни резултати, след като за последната година с близо 50 на сто са се увеличили сделките с недвижими имоти. По думите на управителя на брокерската компания Антон Андонов пазарът на имоти в страната е във възход.
"Особено през последните шест месеца на 2013 година се забеляза отчетлива тенденция на повишаване на търсенето. Купувачите започнаха да стават по-смели, да вземат по-бързо решения за покупка. Към момента това не доведе до повишаване на цените, тъй като имахме и растящо предлагане на имоти за продажба", каза той.
Изпълнителният директор на компанията Теодора Димитрова допълни, че за последните пет години кризата с недвижимите имоти е довела до рязко спадане на новото строителство в цяла Европа. Въпреки това тя е категорична, че с увеличението на търсенето на жилища ще се възроди и строителството.
"Цените бяха ниски, продължаваха да падат и това спря много предприемачи да реализират нови проекти. Сега интересът към покупка на имоти вероятно ще възвърне този пазар отново", каза Димитрова.
Изготвеният доклад посочва още,че българите предимно се ориентират към двустайни апартаменти, като в столицата подобен тип жилища вървят около 46 000 евро, а в морските градове Варна и Бургас - между 42 000 и 49 000 евро.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1216208
Снимка: Интернет

12.02.2014, Пазарът на имоти