Предстои строителство на голям жилищен комплекс в гр. Пловдив - Residential Park Plovdiv - на 137 декара да бъдат издигнати 60 сгради с общо РЗП 355 000 кв. м

1 / 1

Заградиха мястото! За 3 години правят невиждан по размерите си комплекс от 60 сгради.
Започна изграждането на нов огромен комплекс в Пловдив, участъкът вече е заграден, поставена е и табела, видя Plovdiv24.bg. Точното място е булевард "Освобождение" от кръстовището му с улица "Княз Борис Първи" до това с улица "Пеньо Пенев". Теренът, който е в район "Тракия", е изцяло частен и в момента е пустеещ. Проектът е на арх. Радко Тодоров.

Табелата ни информира, че тук ще изникне жилищен комплекс след 36 месеца, тоест 3 години. Строител е "Главболгарстрой" АД

Това ще е първият комплекс с апартаменти със собствени частни дворчета в Пловдив. Практиката жилищата на партера да имат дворни тераси е много популярна на Запад и тепърва навлиза и у нас. Точно такива ще има в новия жилищен комплекс Residential Park Plovdiv.

Дворчетата представляват прилежащ терен към самия апартамент. Те ще са с дълбочина 3 - 5 метра и ще са с площ от 14 до 50 кв. м. Всеки ще е ограден с жив плет от кипариси и туи и в тях няма да могат да влизат съседи. Най-малкият от партерните апартаменти е голям 56 квадрата, обясни за медията ни Красимир Иванов от фирмата, която менажира изграждането на комплекса.

Проектът на арх. Радко Тодоров предвижда на площ от 137 декара да бъдат издигнати 60 сгради с общо РЗП 355 000 м2. Блоковете ще са 7 и 11-етажни като между тях ще има много зелени площи. Строителството започва със сградите, ситуирани в южната и източната част, като в пространството откъм бул. "Освобождение" ще има открит търговски център с магазини, ресторанти, сладкарници, кафенета, банков клон и много други обекти, свързани с обслужването на комплекса. В зоната ще има огромно подземно ниво за над 1500 автомобила.

Жилищата ще са от 36 кв. м за студиа и ателиета до 190 кв. м. Те са проектирани с една и с две спални, но е възможно да се купят и два съседни апартамента и така да се увеличи площта. Цените още не са определени, въпреки че вече има силно заявен интерес, а инвеститорът обещава атрактивни нива. Още от сега се знае, че най-скъпи ще бъдат апартаментите на последните етажи.

Комплексът ще се строи три години заради огромния му обем. Планира се едновременно да се работи по 10-12 сгради, а след завършването и пускането им в експлоатация да се пристъпи към следващата дузина и така докато се изгради напълно.

Източник:
plovdiv24.bg
Автор: Георги Кирилов

13.07.2021, Строителство