Проучване на МИРЕЛА: Ръст на цените за офиси и търговски площи в столицата

1 / 1


Имотите в южните райони и централната част на София остават предпочитани за старт и развитие на бизнеса.

Доброто комуникативно разположение на имота-ценообразуващо.

Според направено проучване на Агенция за недвижими имоти МИРЕЛА през последния месец, базирано на информация от водещите агенции за недвижими имоти у нас, ръстът на търсене и предлагане на офиси и търговски площи на територията на гр.София е с тенденция за покачване.

С оглед пазара на имоти в столицата наблюдаваме различни цени за квадратен метър площ в отделните райони на града. Тази тенденция се дължи на различните фактори, които играят определяща роля в оценката на даден имот. Варирането на цените се определя от местоположението, различния вид и година на строителство, близостта на имота до голям пътен възел, административни и културни сгради, учебни заведения, търговски и развлекателни обекти и др.

Най-висок ценови ръст по традиция се наблюдава в южните и централни части на София, а най-нисък или непроменен ръст се наблюдава в северните райони на града и покрайнините. Проучването обхваща всички райони на столицата и дава отделна ценова информация за всеки един от тях.

Направената статистика относно продажбата на офиси и офис площи в различните части на София сочи, че най-ниските цени са в северните и североизточни квартали, където цените започват от 400
400€/кв.м.

Южните части на гр.София остават предпочитани от клиентите за покупко-продажби на недвижими имоти. В случая цените на офисите в тази част започват от 500€/кв.м, а таванът, който могат да достигнат е 1000-1300€/кв.м. По-скъпите имоти се намират около бул. България, ж.к. Манастирски ливади, кв. Стрелбище, ж.к. Хиподрума. Търговските площи могат да достигнат до 2000-3000€/кв.м. Те са съсредоточени главно по бул.България и се дължат на благоприятното комуникативно разположение, даващо добри условия за развитие на бизнеса.
Централната част на София също остава предпочитана за извършване на покупко-продажби на недвижими имоти. Районът е приоритетен за търговци, защото в него се намират големи административни и културни сгради, възлови пътни артерии, големи търговски обекти и т.н. Цените в централната част на гр. София започват от 700€/кв.м, но в някои случаи може да се наблюдава таван от около 4000€/кв.м за имоти, разположени в Идеален център, които са в близост до важните административни сгради-Президентство, Министерски съвет, Софийски университет, Народна банка и т.н.

При търговските площи най-ниската цена за продажба в централната част започва от 800€/кв.м и може да достигне го 3000-4000-5000€/кв.м.
Звезделина Паскова

20.02.2014, Новини от Мирела