Сдружението на брокерите ще опита да изсветли имотния пазар в България с нов регистър

1 / 1

Идеята е той да бъде контролиран от държавен орган и вече са водени разговори с всички парламентарни групи.

„Национално сдружение Брокери на имоти“ (НСБИ) прави пореден опит да се въведе регулация на пазара на недвижими имоти в България. Сдружението подготвя законопроект, с който да се въведе прозрачност в сектора. Според членовете на организацията това може да се случи като се създаде Национален регистър на брокерите на недвижимите имоти, създаден и контролиран от държавен орган.

Всъщност, за създаването на този законопроект се говори още от 2022 г., но от НСБИ уточниха за Economic.bg, че вече текстовете са много по-прецизни, преминали през консултация с юристи, както и подкрепени от всички политически партии.

"Разговаряли сме с ГЕРБ, ПП, БСП, ИТН. Общото настроение е, че подкрепят подготвения законопроект. В неговата основа е регулация на държавно ниво“, заявиха от сдружението.
Припомняме, че още в 47-ото Народно събрание от ИТН внесоха законопроект, който да регулира сектора, но в неговата основа стоеше идеята регулацията да идва от частния сектор. Докато тук – държавата седи в основата.

"От разговорите, които проведохме става ясно, че всички смятат, че това е по-добрият вариант. Смятаме, че до края на годината ще успеем да входираме текстовете в НС“, уточняват от Сдружението.
Професията „Брокер недвижими имоти“ е регламентирана със специален закон в 14 държави-членки на ЕС и това са Северна Ирландия, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Португалия, Гърция, Дания и Финландия.

Във всички страни с такъв закон държавата участва в регулацията чрез различни държавни органи. Това става или единствено и само от държавата, или в партньорство с обществени организации. В нито една държава-членка, държавата не е делегирала на частна организация (камара) своите властнически правомощия по регламентиране и контрол на цял икономически бранш - в случая бранш „Недвижими имоти“, казват от Сдружението.

Кои са НСБИ?
„Национално сдружение Брокери на имоти“ е учредено на 13 април 2013 г. и понастоящем представлява интересите на 250 агенции за недвижими имоти в Република България. Сдружението цели регламентация на посредническата дейност при сделки с недвижими имоти чрез приемане на специален закон за брокерите. Идеята е с него да се въведат изисквания за професионална квалификация, да се създаде Национален регистър на брокерите, който да се поддържа от държавен орган и други правила за работа на пазара на имоти в интерес и защита на потребителите на посреднически услуги и на членовете на Сдружението.

Източник и снимка:
https://www.economic.bg

10.10.2023, Недвижими имоти