Великобритания посреща първия си еко град през 2015 г.

След завършването на проекта той ще разполага с до 6 хил. устойчиви нови жилища, а 40% от него ще бъдат заети от зелени площи

Започна строителството на първия екологичен град във Великобритания, който ще се намира в Оксфордшър. Първите собственици се очаква да се настанят в новите си домове през пролетта на 2015 г., съобщава онлайн изданието Property Wire.

Първоначалната фаза на проекта Exemplar се изпълнява от компанията A2Dominion. Предвижда се да бъдат построени 393 енергийноефективни домове с нулеви вредни емисии.

След завършването на проекта той ще разполага с до 6 хил. устойчиви нови жилища, а 40% от него ще бъдат заети от зелени площи. Ще има и начално училище, обществен център, екопъб, екологичен бизнес и търговски център.

Строителят обещава и драстично намаление на отпадъците, включително нулево изхвърляне на отпадъци в депата по време на строителството. Единственият проект, успял да постигне това до момента на Острова, бе по време на Олимпиадата в Лондон през 2012 г.

В комплекса ще има специални велосипедни и пешеходни алеи, а всеки дом ще е разположен максимум на 400 м от спирка на обществения транспорт. Всяко от жилищата ще разполага и с информация в реално време за разписанието на транспорта. В комплекса ще има и места за зареждане на електрически автомобили.

В Exemplar са предвидени и 119 достъпни жилища, които ще осигурят високо качество на живот за местните жители.

Проектът е получил и международно признание - статут One Planet Living от BioRegional. Той е един от общо само седем проекта в света, постигнали отличието за устойчивост.

Източник:   http://www.24chasa.bg/

03.02.2014, Строителство