Възстановяване има при лукс имотите

Анализатори отбелязват, че през последните година-две офертните цени и реалните стойности на сделките все повече се сближават. При панелните комплекси в покрайнините на големите градове има почти пълно съответствие между посоченото в офертата и цената, на която жилището се купува. Надценено остава преди всичко новото строителство.

Пазарът на луксозни имоти се възстановява по-бързо и през 2013 г. на него е отбелязано леко увеличение на средните цени - в рамките на няколко процента. По данни на “Юник Естейт” - фирма, специализирана в този сегмент от пазара, средната цена на луксозните къщи и апартаменти в столицата е достигнала 1700 евро на квадратен метър, а наемите на такива обекти са около 7 евро на квадрат.

Причината този пазарен сегмент да се развива по-бързо е следната - тук купувачите не разчитат на заеми, най-често това са добре платени мениджъри, отбелязва шефката на агенцията Весела Иванова. Другата голяма група купувачи на такива жилища са чужденците, които работят в България.

Един от мотивите на тези хора да купуват е свързан с понижението на доходността от влоговете. Лихвите по тях падаха през цялата 2013 г. и вече са около 4 процента. В същото време според Илиева доходността от луксозните жилища е пораснала от 6,3% през 2012 г. на 6,5% през 2013 г. и това е съществен мотив за инвестиция.

На обратния полюс са панелките. Например според данните на специализирания сайт за офертиwww.imot.bg тристайните панелни жилища в столичния квартал “Надежда” са поевтинели с 16% през миналата година.
Най-вероятната причина за това е, че собствениците им са разчитали твърде много метрото да им помогне да продадат имотите си на по-високи цени и когато това не се е случило, трендът е тръгнал надолу.

Източник: http://www.trud.bg/http://www.pariteni.bg/

06.02.2014, Пазарът на имоти