Недвижимите имоти в Европа и света: все още ли е добра идея да се инвестира в имоти?

1 / 1

Световната пандемия несъмнено оказа влияние на всеки един аспект от човешкия живот. Промените на глобално ниво принудиха имотни инвеститори от частни лица до огромни корпорации и суверенни фондове да преосмислят своите вложения. На световно ниво през второто тримесечие на 2020г. отчита спад от 57% на годишна основа, такъв спад не е отчитан от 2010г. (CBRE 2020).

Най-силно засегнат е регионът на Южна и Северна Америка, чийто инвестиционен обем е спаднал със 70% през второто тримесечие на 2020г. спрямо това на миналата година (CBRE 2020). В този регион най-добре са се представили инвестициите в индустриални имоти, които намаляват само със 18% на фона на спада от 74% при търговските площи и 72% при офис площите и жилищните сгради, а най-големия упадък се забелязва при хотелските инвестиции - 90% (CBRE 2020).

Най-малък тримесечен спад е констатирал Азиатско-тихоокеанския регион, който отчита спад от само 23%. Интересното в този регион е че инвеститори избягват влагането на пари в офисi и търговски площи, които са се понижили с 46%, но проявяват засилен интерес към търговски площи със жилищни компоненти (CBRE 2020).

И макар регионът на Европа, Близкият изток и Африка да се нарежда на второ място сред трите региона проучвани от CBRE, със спад от 38% на инвестиционния обем, то спадът между април и юни е напълно компенсиран от изключително силното първо тримесечие на 2020г., което в резултат води до нарастване от 2% на инвестиционния обем за първите шест месеца на годината сравнено с предишната 2019г. (CBRE 2020). Делът на региона от световния инвестиционен обем се е увеличил от 33% на 44%, а макар и да има спад в инвестициите, интересът към жилищни и индустриални имоти е запазен (CBRE 2020). Европа може да се похвали и с изпреварването с 19млрд. долара на САЩ и заемането на първо място по стойност на сделките с бизнес имоти (RCA 2020).

Колко надеждни всъщност са инвестициите в недвижими имоти?

При оценяване на инвестиция има четири фактора възникнали в следствие на пандемията, които биха оказали влияние. Първо Bloomberg отбелязват, че поради масовото преминаване към работа от вкъщи и намаляването на служители благодарение на бързото развитие на технологии се наблюдава голям спад при интересът към офис площи (Bloomberg 2020). Bloomberg предричат, че дългосрочно това може да доведе до масова дистанционна работа и вероятност част от работниците да предпочетат живот далеч от големия град, което значително би намалило цените на жилищните имоти в големите градове и увеличило цените в по-малките населени места (Bloomberg 2020). Второ, притиснати от икономическата криза правителства биха предпочели да увеличат данъците на имотния сектор, а не този върху доходите, поради увеличената безработица (Bloomberg 2020). Трето, досега смятаната универсална истина, че инвестицията в имот е винаги ползотворна, е поставено под съмнение, тъй като не се очаква ускоряване на инфлацията в скоро време (Bloomberg 2020). Последно от значение е и фактът, че в България и Европа население е застаряващо, тоест има повече хора излизащи от пазара на труда и по-малко влизащи (Bloomberg 2020). Това неминуемо означава спад в броя на купувачите, което също би повлияло на цените на имотите (Bloomberg 2020).

Макар пандемията да повлия значително имотния пазар, в естеството си той е винаги динамичен, бързо променящ се и много различен във всеки един от сектори и региони си.

Източници: investor.bg, investor.bg, bloombergtv.bg, CBRE, RCAnalytics;

Снимка: Reddit;

26.08.2020, България