Смартфоните са пристрастяващи

Поглеждаме мобилните си телефони на всеки 12 минути

Учени от университета в германския град Бон създадоха специално приложение, което измерва зависимостта и пристрастяването на хората към техните смартфони.

Новата програма проследява колко време и по какъв начин потребителят използва мобилния си телефон. За целта се отчитат показатели като това колко пъти човек поглежда в телефона си, колко често качва снимки в социалната мрежа и сърфира в интернет.

Общо 50 анонимни студенти са се включили в необичайното проучване. Резултатите сочат, че са поглеждали в смартфона на всеки 12 минути.

За получаването на по-точни данни е необходимо проследяването на навиците на много повече от изследваните потребители. Въпреки това ръководителят на проучването Кристиян Монтаг посочва, че се разкрива ясна тенденция хората да се пристрасяват към своите мобилни устройства.

По думите му екипът, провел изследването, вярва, че има специален механизъм, създаващ зависимост, подобен на този на машините в казината.

„Дори да не печелите пари, тук винаги има позитивно чувство, когато отключите екрана. Винаги има някое ново съобщение, дали във Facevook или в WhatsApp”, посочва той. Монтаг твърди, че именно тези позитивни емоции на изненада и очакване мотивират хората да използват отново и отново смартфоните.

Източник: http://www.dnes.bg/

27.01.2014, Любопитно