Жилищата стават все по-достъпни

Ипотечната вноска за средно жилище вече се покрива с около половината от средната заплата за страната

Достъпността на жилищата се е подобрила през 2013 г. Данни на компанията за недвижими имоти „Адрес“ сочат, че в момента месечната вноска по кредит за жилище е около 49% от средната заплата за страната. В началото на 2013 г. месечната вноска по ипотечен кредит е била 55% от средната заплата, съобщи на пресконференция Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

В периода 2000 - 2009 г. месечната вноска е била в по-малка или по-голяма степен по-висока от средната работна заплата за страната, допълва Павлов.

От агенцията отчитат засилване на активността на жилищния пазар през последната година. Данните на компанията показват, че сделките като цяло за страната са нараснали с 9 на сто през 2013 г. в сравнение с 2012 г. В София сделките са се увеличили с 10 на сто, във Варна и Бургас – по 13-14 на сто, а в Пловдив – с 15 на сто, сочат още данните на компанията. Скъсил се е и периодът за сключване на сделка – около половината от сделките на компанията са били сключвани до 3 месеца, а една четвърт – до 30 дни.

През 2013 г. се наблюдава и ръст на сделките с по-големи като площ имоти. Делът на закупените тристайни жилища се е изравнил с този на двустайните и в момента двата вида апартаменти формират по около 33 на сто от всички реализирани сделки.

Заради спада на цените в момента за покупка на тристаен апартамент е необходима същата инвестиция, каквато е била за двустаен преди няколко години.

От компанията отчитат и ръст на закупените парцели и на многостайните апартаменти. Очаква се раздвижване и на пазара на луксозни жилища.

От агенцията отчитат стабилизиране на цените като цяло, като в някои градове се наблюдават и леки ръстове до 1 процент. Спадът в останалите градове остава в границите 1-3%. Георги Павлов прогнозира, че цените ще започнат да вървят постепенно нагоре, първо вероятно в населените места, където цените са по-ниски, и тенденцията ще се разпространява.

В София средната цена на жилищата през 2013 г. е била 658 евро за кв. м, което е с близо 1% над нивата от 2012 г. Във Варна, Бургас и Пловдив е отчетен спад от порядъка на 0,4-0,9%.

Според „Адрес“ жилищният пазар има потенциал за изграждане на ново строителство заради засиления интерес към нови, качествени имоти с добро разположение.

Най-предпочитаното жилище остава в ценовия диапазон до 50 хил. евро, като очакванията на експертите са границата да се повиши до около 55 хил. евро през тази година. Продължават да се приближават и очакванията на продавачите и купувачите за цените и отстъпките от офертната цена продължават да се свиват.

Повечето от купувачите (над 80 на сто) продължават да търсят имот, за да живеят в него, но около 10 на сто купуват с цел инвестиция, което е с 2-3% повече спрямо 2012 г. Ключовата причина за продажба остава необходимостта от пари. Расте и броят на продавачите, които искат да инвестират парите от продажбата в покупка на нов имот. Около 15 на сто от продавачите излизат на инвестиция, а още толкова се преместват.

Според Георги Павлов опасенията, че политическата ситуация ще повлияе на пазара на имоти, не се сбъднаха. „Надценява се значението на политиката в ежедневния живот, по-голямо значение има икономическото им състояние и чувството им за сигурност. България леко върви напред, спря спадът на заетостта, може да се очаква ръст на потреблението и икономиката от порядъка на 1-3%, но това не е чак толкова лошо в сравнение с предишните години”, коментира той.

Пазарът на наеми е останал стабилен и през 2013 г. Най-търсени са били жилищата с наем около 300 лева.

Раздвижване се отчита и на пазара на малки търговски обекти, най-вече за магазини за биопродукти и здравословни храни, както и заведения за бързо хранене, отчитат още от агенцията.

За настоящата година експертите очакват активността на жилищния пазар да продължава да расте, както и да се появят повече купувачи за инвестиция. Очаква се и ръст на сделките, осъществявани от българи, живеещи в чужбина.

Източник:  http://www.investor.bg/

03.02.2014, Недвижими имоти