Предстои топла зима на пазара на недвижими имоти у нас

1 / 3

Наблюденията за активизиране на купувачите на имоти, които първи споделихме в статията ни от 06.10. тази година, се потвърждават и от отчетените резултатите в продажбите ни за м. октомври и ноември.

В материалът от 09.08.2014 г., озаглавен "Българи проявяват все по-голям интерес към покупката на морски ваканционни имоти", отново първи споделихме и впечатленията си за по-активно търсене на ваканционни имоти от българските купувачи.
Сега сме на мнение, че този процес ще продължи с още по-големи темпове и през 2015 г., т.е. очакваме българите да са активни на пазара на ваканционни имоти основно на Южното черноморие и в курорта Банско, където цените наистина са благоприятни.

В статията: "Как ще се отразят последните събития в банковата ни система на пазара на недвижими имоти в страната"обещахме да следим какво ще се случи с близо 1 млрд. лева депозити на граждани, изплатени от Първа инвестиционна банка през горещия за банките м. юни.

В подкрепа на наблюденията и очакванията ни, в началото на отминалата седмица публикувахме анкета в официалния ни сайт mirela.bg с въпроса: "Какво ще направите, ако имате свободни 100000 лева?"

Според представителните  резултатите от анкетата, от общо гласували 277 потребители, към 16.00 часа на 30.11.2014 г., 60% отговориха "Ще инвестирам в недвижим имот", 30% от гласувалите дадоха отговор "Ще ги вложа в бизнес", а останалите 10% отговориха - "Ще ги депозирам в Банка, срещу лихва".

Отговорите на тази анкета, като че ли бяха очаквани, имайки предвид развитието на пазара на недвижими имоти пред последните пет месеца на тази година. Впечатление прави също, че повече българи биха вложили парите си в бизнес, вместо да ги държат в банка.

Наблюденията на нашите агенти на недвижими имоти за месеци октомври и ноември са, че предимно се договарят сделки с пари в брой, без да се ползват възможностите за ипотечно кредитиране.
Тава за нас означава, че в сектора на недвижимите имоти започват да влизат свежи пари.

 

Малко предистория:
След  бума на пазара през 2007 г. до първото тримесечие на 2009 г. и последвалото раздвижване в продажбите на жилища и основно на ваканционни имоти пред 2011 и 2012 г., търсенето на имоти за покупка на родния пазар драстично спадна. Говорим основно за жилищния сектор, който задава основните показатели на пазара и преди всичко градовете София, Варна, Бургас, които определят основата на динамиката при сделките с недвижими имоти.

От началото на 2011 г. до края на 2013 г. сделките с наеми като брой и обем, отчетоха ръст от почти 50% в сравнение с активните години в продажбите - 2007 и 2008 г.
От началото на 2012 г. започна ново постепнно понижаване на цените на жилищата. Този период съвпадна и с обявените от търговските банки сравнително високи лихви по депозитите. 
Средно статистическият потребител на услуги предпочете да държи спестяванията си на депозит и да отделя средства най-вече за хранителни стоки и битови нужди, като отложи за пореден път плановете си за ново жилище, очаквайки спестяванията му да нараснат с лихвата, а цените на имотите да продължат да падат.
Дори започналата кампания на търговските банки за промотиране на нови по-изгодни условия в ипотечното кредитиране, не успяха да извадят родния купувач от летаргичната нагласа спокойно да чака, да се случват вече споменатите две неща.

Логично в тази ситуация, през същия период ново строителство на жилища почти отсъстваше като инвестиционна инициатива у родния предприемач.
Общата икономическа среда на 2013 и първата половина на 2014 г. беше в унисон с тази картина.

Да, но през цялото това чакане, българи в активна възраст като че ли пропуснаха момента да придобият собствено жилище.

Топлата есен на 2014 г. разбуди инстинкта към инвестиции в недвижими имоти.

От 04.12.2014 г. централната банка ще започне да изплаща през търговските банки сумата от около 3 600 000 000 лв. гарантирани депозити на вложителите в КТБ.
След всичко казано до тук, както и след официалните резултати от направената анкета, убедени сме, че голяма част от тези пари ще влязат в сектора на недвижимите имоти с всички очаквани последици от тази инвестиция.

Както и преди ви обещахме, ще продължим да следим внимателно тези процеси.

Текст: МИРЕЛА
Снимки: интернет.
Използвани са снимки, обозначени от Google с индекси: faktor.bg, capital.bg, sobstvenik.com

 

 

06.12.2014, Недвижими имоти