Банките стават мобилни

Мобилните устройства превземат все повече територии от ежедневието ни. Вярно е, че България е страната с най-ниско проникване на смартфони в Европа, но това също се променя, коментира Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" на пресконференция, на която бяха представени последните тенденции в развитието на алтернативните канали за банкиране.

Според банкера "процесът най-вероятно ще има експлозивна фаза на развитие, а нашата амбиция е да сме готови, да сме първи и да сме най-добри в тези използването на тези канали, които наричаме алтернативни и които в близко време ще се превърнат в основни".

На пазара във все по-голяма степен присъстват услуги от типа "виртуална банка", чрез които клиентите на банките имат достъп до комплексно обслужване и консултации, без да е необходимо да посещават банков клон.

Все по-голяма популярност набират дистанционните процеси на обслужване и продажби чрез Интернет или телефон. И всичко това - наред с възможностите за онлайн кандидатстване за кредит, издаване на банкова карта или откриване на депозит.

Мобилното банкиране вече е с водещи позиции за развитието на банковия сектор у нас, като за една година финансовата институция е удвоила потребителите си и те са вече близо 40 000. Bulbank Mobile работи на над 1200 устройства и освен на Iphone и Anroid версии, разполага със специално приложение и за по-старите Java базирани телефони.

Очаква се в бъдеще телефонът да може да се превърне в напълно функциониращ портфейл за разплащане.
Прогнозите на "УниКредит Булбанк" за 2014 г. са свързани с още по-динамично развитие, като основните акценти ще бъдат върху внедряването на нови функционалности и подобрения на вече изградените дистрибуционни канали.

Източник: http://www.pariteni.bg/http://darikfinance.bg/

30.01.2014, Икономика