Банкови такси ще се дължат само за конкретна услуга

При предсрочното погасяване на ипотечните кредити със собствени средства няма да се дължи наказателна лихва, обяви депутатът Румен Гечев

Банковите такси ще бъдат описвани в регистри и ще се определят само при извършена услуга за потребителите. По този начин правителството ще се бори срещу банковия монопол депутатът от „Коалиция за България” Румен Гечев.

С въвеждането на ясно определени такси банковите услуги ще бъдат поставени на пазарен принцип. „Ако даден потребител не харесва политиката на една банка по таксите, ще се обърне към друга”, смята икономистът.

Промени ще има и при предсрочното погасяване на ипотечните кредити. Когато това става със собствени средства, няма да бъде начислявана наказателна лихва. При погасяване на задълженията с друг заем наказателната лихва ще се дължи само за първите 12 вноски.

Лихвите ще се определят по-пазарно, което ще намали цената на кредитите, а като цяло банковата система ще стане "по-европейска", коментира още Румен Гечев. Той не се ангажира с конкретна прогноза какво ще е понижението по отношение на лихвите с мотива, че те вече ще се определят от пазара, „не от депутатите”.

Лихвата по кредитите има два компонента, като единият вече ще се определя с помощта на индексите LIBOR, EURIBOR, българския SOFIBOR или комбинация от тях. Сега в този компонент се натрупват всички негативи от лошото управление на банката, като например необслужвани кредити. Пазарното определяне на първия компонент ще стимулира и по-доброто управление на банката.

Според Гечев у нас лихвите по кредитите са доста по-високи от тези в Европа, но е разбираемо, тъй като рисковият компонент у нас е по-висок, различен е и стандартът на живот. „Във водещата икономика Германия ипотечен кредит може да бъде изтеглен при лихва около 4-5%, докато в България е двойно по-висока”, допълни още Гечев.

У нас е по-голям и маржът между лихвите по депозитите и кредитите спрямо развити и развиващи се икономики, което ще бъде регулирано с икономически растеж и намаляване на риска, смята икономистът.

Източник: http://www.investor.bg

24.01.2014, Финанси