Пазарът на имоти в гр. Сандански и региона от началото на 2014 г.

1 / 1

Най-новата тенденция на имотния пазар в района на Сандански е свързана с появилата се несигурност в банковата система в България. През м. Юни и Юли наблюдавахме постепенно увеличаване броя на запитванията за закупуване на имоти, основно от български граждани.
 
Средна цена на жилищата в курортния град варира между 550 - 650 евро на кв.м. за апартамент в незавършен вид. Единични са сделките с цена на квадратен метър над 750 евро, въпреки по-високото качество на имотите, предлагани на тази цена. Това се дължи на нагласата на купувачите да заделят нисък бюджет при закупуване на жилище.
Според нас една от причините за това е видимия застой в развитието на гр. Сандански като курортен център и липсата на нови инвестиции в района, които да привлекат, както купувачи, така и туристи с по-добри възможности.
В района на Сандански и Петрич пазарът на земеделски земи е статичен.
Интересът е предимно към големи масиви, които напрактика трудно могат да бъдат осигурени, поради географските специфики в района. Комасирането е силно затруднено и поради многото съсобственици и неуредени документи.
Въпреки това цените на земеделската земя държат високи нива между 1200 - 1800 лв. на декар.
От началото на годината се наблюдава увеличаване броя на вписаните договори за аренда на земеделски земи.
По друг начин стоят нещата при продажбата на урегулирани поземлени имоти в селата. Все още чуждестранните купувачи проявяват засилен интерес към тези имоти, въпреки недоброто състояние на инфраструктурата и комуникациите.
Цената на декар варира от 10000 лв. до 15000 лв. в зависимост от местоположението на имота.

Наблюденията ни през последните години са, че на пазара на вили и селски къщи съществува ниша и този факт заслужава  внимание. Пречка за по-динамичното развитие на този сектор са необосновано високите офертни цени на този вид имоти. В момента цените варират между 90000 и 180000 евро за къщи ново строителство и 25000 - 40000 евро за стари постройки, които по-добре да бъдат разрушени изцяло.

Може би най-стабилен на пазара стои сектор „НАЕМИ”.
Средните наемни цени тук са между 200 - 250 евро на месец за двустаен апартамент и 300 - 350 евро за тристаен.
Слабо е търсенето на търговски площи под наем. Ежемесечно се увеличава броя на свободните търговски помещения по централната търговска улица.


Материалът е подготвен от:

Вера Филчева
Директор продажби МИРЕЛА - гр. Сандански

Снимки: База-данни МИРЕЛА

04.09.2014, Недвижими имоти