Честит рожден ден, Mac!

Преди три десетилетия Стив Джобс представи легендарния Macintosh

Много от съвременните джаджи са вдъхновени от легендарния Mac, който стана на 30. Apple предизвика истинска революция в технологичния свят, а и не само, с пускането на компютъра Macintosh.

Преди три десетилетия компанията излъчи една от най-легендарните реклами в историята на Super Bowl, в която се твърдеше че “1984 няма да бъде като 1984” (романът на Джордж Оруел - бел. ред.). Два дни по-късно покойният вече Стив Джобс представя компютъра, който не само, че променя компанията му, но и света на персоналните компютри.

Неговата реклама “1984” наложи Apple като безспорен конкурент на IBM на пазара на персонални компютри. Mac е компютър, който семействата от средната класа могат да си позволят. За времето си графиката му е била едва ли не произведение на изкуството. Самият компютър изцяло променя начина, по който хората взаимодействат с машините – дизайнът е по-интуитивен, което дори Бил Гейтс и Microsoft взимат под внимание.

Оттогава и досега Apple продължава да прави нововъведения в начина, по който хората използват компютрите. С представянето на iPod например компанията ни въведе в още една нова ера – посткомпютърна и мобилна, съчетаваща компютрите с развлеченията.

Когато Стив Джобс почина през 2011 г., компанията изгуби общественото си лице. Наследникът му Тим Кук е поставен под постоянен натиск за легендарни нововъведения, точно като от миналото. Засега той не разочарова почитателите на Apple и сам каза, че компанията иска да върви напред и “да види какво има зад ъгъла”.

Източник: http://www.investor.bg

27.01.2014, Любопитно