Индиец поема Microsoft?

Сатя Надела може би ще бъде наследникът на Стив Балмър в концерна

лгогодишният служител на Microsoft Сатя Надела изглежда е най-обещаващият кандидат да наследи оттеглящия се от поста главен изпълнителен директор Стив Балмър. Това поне съобщават пред Wall Street Journal лица, които са запознати с процесите. Ръководството на софтуерната компания не е единно в мнението си за друго лице от персонала. Бъдещата роля на основателя и председател на Борда Бил Гейтс все още е спорна, твърдят запознатите със случващото се.

Те обаче предупреждават, че Бордът на директорите все още не е взел окончателното си решение относно Надела и Гейтс. Според някои спекулации Гейтс вероятно ще напусне борда на директорите след като бъде избран новият шеф на компанията. Hidden Field

Един от експертите обяснява, че директорите в Microsoft планират да се срещнат през следващата седмица и след това може да обявят името на новия главен изпълнителен директор. По думите му "вероятно ще е вътрешно за компанията лице", което ще бъде наследник на обявилия през август, че иска да напусне компанията в рамките на една година Стив Балмър.

„Става дума за консервативен борд, който клони към консервативно решение“, пояснява друг източник.

Надела работи за компанията вече 22 години. За последно той бе отговорен за бизнеса със сървъри и други сървърни технологии. В рамките на компанията и сред анализаторите на Уолстрийт той се радва на висока репутация. Една от причините за този избор е, че той познава изключително добре Microsoft, а също така опита и личните му качества са добре известни на технологичния гигант.

Но изборът на Надела има и сериозен недостатък – той няма опит в ръководенето на компания. Да не говорим за концерн с размера на Microsoft, който успя да събере 78 милиарда долара от продажби през финансовата година, която приключи през юни. Като ръководител на бившата дивизия за бизнес софтуер на Microsoft обаче Надела е бил отговорен за бизнес с около 20 млрд. долара годишни продажби - повече, отколкото Ebay отчита за година.

Изготвен от борда документ за търсенето на директор описва идеалния кандидат като човек, който има "богат опит в управлението на комплексни, глобални организации в рамките на забързан и силно конкурентен пазарен сектор; опит в предоставяне на резултати над горната линия. Доказана способност да ръководи организация с няколко милиарда долара оборот и голяма база служители“.

Едно от възможните решения, които се обсъждат, е Надела да бъде назначен за главен изпълнителен директор, а мениджърът Джон Томпсън – за председател на борда, съобщават няколко източника. Томпсън е бивш ръководител на софтуерната компания Symantec и дългогодишен висш мениджър в International Business Machines Corp. (IBM). Ако Гейтс напусне председателското място, той ще насочи вниманието си към други бизнес инициативи, както и върху своята благотворителна организация.

Познавач на материята обаче заяви, че като директор в борда и по този начин до голяма степен отговорен за търсенето на наследник Балмър, Томпсън не е склонен да се връща в топ мениджмънта. Другите мениджъри трябвало да "му извият ръцете", за да приеме ролята, казва вътрешен човек.

Ако изборът падне на Надела, това ще бъде знак, че очевидно в Microsoft са на мнение, че едно вътрешнофирмено решение няма да е толкова рисково и няма да се правят някакви големи промени в стратегията на Балмър. По този начин придобиването на подразделението за мобилни устройства на Nokia трябва да бъде продължено, както е планирано.

Бизнесите, за които днес отговаря Надела, правят почти две трети от брутните приходи за Microsoft. Мениджърът е роден в Индия, в средата на 40-те, и е ръководил екипа разработчици на търсачката Bing на Microsoft. Надела има бакалавърска степен по електроинженерство и комуникации от университета в Манипал, Индия, а след преместването си в САЩ завършва още две магистърски програми - по компютърни науки в университета в Уисконсин, и по бизнес администрация в Чикагския университет.

През последните пет месеца имаше редица спекулации за възможни кандидати за поста извън компанията. В началото на януари главният изпълнителен директор на Ford Motor Алан Мълали официално заяви, че няма да се мести в софтуерния концерн.

Нито Надела, нито говорител на Бил Гейтс са били налични за коментар на информациите. За възможното решение първоначално предаде Bloomberg News. Технологичният блог Re/Code също писа в четвъртък, че решението ще бъде взето следващата седмица и Надела е най-надеждният кандидат за поста.

03.02.2014, Любопитно