Какви са рисковете пред глобалния пазар на имоти през 2014 г.?

Оттеглянето на стимулите на Фед вероятно ще укроти някои прекалено ентусиазирани инвеститори в имоти

Програмата за изкупуване на активи на Федералния резерв на САЩ разпали страховете от балон в сектора на имотите. Фед обаче започна да свива програмата, което засили опасенията, че глобалният пазар на имоти се изправя пред нови рискове, пише в анализ на CNBC.

Стимулите на американската централна банка изляха огромни обеми ликвидност в световната финансова система. Те окуражиха инвеститорите да се насочат към по-рисковите активи, включително и имотите. Това предизвика драматични ръстове в цените на имотите на много от развиващите се пазари.

През 2013 г. в Индонезия например беше отчетен ръст на цените на жилищата от 13,5%, в Турция – 12,5%, в Бразилия – 11,9%, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Лиам Бейли, който оглавява звеното за проучвания на глобалните жилищни пазари в компанията, посочва, че „непредвидимите последици“ от стимулите на Фед включват и световен риск от имотни балони. „Мисля, че повечето хора биха се съгласили с мен – количествените улеснения и ниските лихви допринесоха за растежа на цените на имотите“, коментира той.

През декември отиващият си председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке потвърди, че американската централна банка започва поетапно да оттегля паричните стимули за икономиката. Това обнадежди всички, които се опасяваха от имотни балони, че ще станем свидетели на обрат при цените на имотите.

Развиващите се пазари обаче се сблъскаха с масов отлив на капитали, тъй като инвеститорите се насочиха към по-малко рискови имотни активи – например към водещи пазари като Лондон.

Това обаче представлява нова опасност, тъй като може да доведе до балон на зрелите пазари на имоти.

Не всички обаче са убедени, че оттеглянето на паричните стимули непременно ще има негативен ефект върху глобалния пазар на имоти. Жак Гордън, глобален стратег в LaSalle Investment Management, прогнозира, че това ще намали натиска за увеличение на капитала, инвестиран в имоти.

„Затягането на стимулите е здравословно и ще позволи на лихвите да се върнат към нормалните си равнища, което ще повиши цената на дълга, но и ще отслаби чувството, че цените на имотите се повишават твърде бързо“, коментира той.

И Гордън, и Бейли обаче са на мнение, че резкият ръст на цените на имотите на някои пазари е притеснителен. В отговор някои от правителствата решиха да предприемат мерки за овладяване на увеличенията, включително и Дубай, където през 2013 г. цените на жилищата се покачиха с 28,5% и вероятно ще продължат да нарастват.

Опасенията за балони на някои пазари на имоти идват в момент, в който глобалното икономическо възстановяване набира скорост. Световната банка например очаква глобалният икономически растеж да се ускори до 3,2% през тази година, да достигне 3,4% през 2015 г. и 3,6% - през 2016 г. спрямо 2,4% през 2013 г.

И докато оптимизмът за световната икономика нараства, оттеглянето на стимулите на Фед вероятно ще укроти някои прекалено ентусиазирани инвеститори в имоти. Така че основният риск пред пазара е доколко инвеститорите ще продължат да толерират рисковете.

Източник: http://www.investor.bg

24.01.2014, Пазарът на имоти