Таван от 24% на лихвите по бързите кредити

Юзди на лихвите по бързите заеми слага парламентът. С промени в Закона за потребителските кредити те ще имат таван от 24%. В момента има случаи, в които лихвите стигат до 400 процента. Промените ще бъдат внесени до ден от депутата от "Коалиция за България" и председател на партия "Български социалдемократи" Георги Анастасов.

"Това е отговорът на борбата с мутрите, които са обсебили част от т. нар. кредитни институции", отсече той. Общите условия в договорите за кредити ще бъде подписвани задължително от двете страни. А банките и финансовите институции ще бъдат задължени да ги дават безплатно на клиента в писмена форма на хартиен или друг траен носител. Това е записано в нов член 59а в Закона за финансовите и кредитните институции.

Общите условия следва да бъдат парафирани и от двете страни, за да породят правно действие, пише още в предложенията на Анастасов.

"С въпросните условия се случват най-големите злоупотреби, хората не ги четат, често, не им се предоставят и потребителите попадат в капан", коментира народният представител. Общо 7 задължителни пункта трябва да съдържа и основният договор с финансовите институции. Сред тях са общият размер на кредита и условията за усвояването му, срокът на договора, пълни подробности за разсроченото плащане и лихвеният процент.

Таблица с броя, размера и периодичността на погасителните вноски ще бъдат давани на клиентите. В договора ще бъдат отбелязвани също годишният процент на разходите по въпросния кредит и общата сума, която дължи кредитополучателят.

Източник: http://www.standartnews.com/

23.01.2014, Кредитиране