Какво е бъдещето на офис площи в София, след спада на пазара?

1 / 1

София е единствената столица от шест в Централна и Източна Европа, включени в проучване на Colliers International, която отбелязва спад в цените на наемите на офис площи. Цените на офис площи клас А в София са намалели с 6.3% на годишна основа, а интересът за наемане на офис е спаднал с 15% спрямо първото полугодие на 2019 година (Colliers International 2020). В сравнение Букурещ запазва цените на първокласни офис площи, а останалите 4 столици дори отчитат увеличение на цените, но Colliers не са оптимистични, а очакват спад на пазара на имоти и в петте големи града в следващата година (Colliers International 2020).

Действително се забелязва спад от 16% в обемът на наетите офис площи в София, разкрива проучването на Cushman & Wakefield Forton (Cushman & Wakefield Forton 2020). 58% от наемателите са поискали и получи временно или дългосрочно намаляване на наема (MBL 2020). И макар компанията да очаква допълнително забавяне на офис пазара, засега повечето проекти се строят по план и дори се очаква увеличение на търсенето на офис площи към края на годината (Cushman & Wakefield Forton 2020).

Самите наематели пък очакват в бъдеще да се устави хибриден модел на работа в офисите, съчетание на работа от офис и от дома, сочи проучване на консултантска компания MBL допитало се до 100 наематели на офис площи в столицата (MBL 2020). 42% от компаниите не предвиждат промяна в броя на служителите си, 30% все още не знаят, 20% очакват съкращения, а 9% дори възнамеряват да разширят екипа си (MBL 2020). 12% от работодателите са сигурни че ще въведат промени в начина си на работа от традиционния офис, 43% предполагат, че ще въведат някакви промени, 20% все още не са сигурни, а останалите 25% ще продължат традиционната работа от офис (MBL 2020).

Какво е бъдещето на офисите? Според проучването на MBL, средно 57% от работните места ще останат в офисите, 32% ще се пренесат в дома, а останалите 11% ще се възползват от гъвкави работни пространства (MBL 2020). Наемателите продължават да държат на локацията, достъпността с транспорт, цената, паркирането, но се очаква и увеличение на интереса към поддръжка и допълнителни услуги както и възможността за гъвкав брой работни места (MBL 2020). Със сигурност моделът на работа такъв какъвто го познаваме в момента ще претърпи промени и ще стане по-разновиден.

Източници: investitor.bg, investitor.bg, investitor.bg, Business Park Sofia;

25.08.2020, Пазарът на имоти