ЕК също бойкотира откриването на Олимпиадата в Сочи

Комисията се оправда с натоварения си график, но според мнозина истинската причина е отношението на руските власти към човешките права

Членовете на Европейската комисия няма да присъстват на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 7-и февруари, което потвърждава, че отношенията между Европейския съюз и Русия продължават да бъдат обтегнати.

Причината за отсъствието на еврокомисарите е натовареният им график, посочи говорителят на ЕК Оливие Баи. Въпреки това много анализатори твърдят, че истинската причина за бойкота е несъгласието на европейските политици с отношението на руските власти към човешките права.

Германският президент Йоахим Гаук беше първият, който заяви, че няма да присъства на откриването на Зимните олимпийски игри.

Малко по-късно примера му последваха и всички ключови фигури в управлението на Франция. Президентът Франсоа Оланд отказа визита в Сочи, като там няма да отиде нито един високопоставен представител на властта в Париж.

Британският премиер Дейвид Камерън също реши да бойкотира откриването на спортното събитие.

Еврокомисарят по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг изтъкна, че няма да отиде в Сочи, докато малцинствата са третирани по начина, по който в момента го прави руското законодателство.

Друг отказал се от посещение в Сочи е и американският президент Барак Обама.

Източник: http://www.investor.bg

27.01.2014, По света