Г-жа Венета Янева за Плитвичките езера - едно от чудесата на природата (видео)

1 / 13

„Природата е творец на всички творци.”
Гьоте

Гранд каньон, връх Еверест, Северното сияние... Това са част от чудесата на света, за които всички ние сме чували. На около 900 километра от гр. София се намира една не чак толкова позната природна атракция – Плитвичките езера, които имах щастието да посетя в началото на месеца.

Непознати и недостъпни до преди 60 години, днес езерата са една от визитките на Хърватия, чийто брутен вътрешен продукт се основата на 70% върху туризма. От 1979 година езерата са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, а само миналата година са посетени от над 1 милион души.

Думите на Гьоте, цитирани по-горе, описват по много точен начин това природно чудо. 16 красиви стъпаловидни езера с имена основани на легенди, свързани помежду си с водопади, допълнени от красиво оформен и с отвесни скали каньон, комбинирана иглолистна и широколистна гора, пещери и представители на фауната – дребен дивеч, 70 вида птици, пъстърва и малки рибки, които игривo плуват в кристалната вода.

В изумрудената вода успях да се огледам, да опитам да преброя камъчетата и рибките. Освен с натуралната си красота парк „Плитвички езера" впечатлява и с това как човек може да превърне природата в атракция, без да я изменя. Дървените мостчета сякаш допълват тази красота, дават ни шанс да се докоснем до нея, потапяйки ръка в езерата или заставайки под пръските от вoдопадите, най-високият от които е 72 метра.

И накрая, нека не забравяме, че и в България има природни чудеса, но ние трябва да се научим как да ги пазим и превърнем в атракция, без да загубят същността си.


 София – Плитвички езера – София

26.05.2015, По света