2013 г. е била преломна в пазара на имоти у нас

Цените на панелките ще продължат да падат леко и през следващата година, прогнозират експерти. Пазарът на офис площи ще се възстанови, а сделките с жилищни имоти ще се увеличат.

„Пазарът ще продължи да бъде стабилен, както беше и през последните три години", прогнозира пред „Новинар” зам.-председателят на националното сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев. Според него имотният пазар ще продължи да се движи в големите градове на страната и по морето.

По думите му руснаците са чужденците, които най-често купуват апартаменти и къщи у нас.

„Придобиват имоти най-често с цел да живеят в страната. Причина за това е благоприятният климат. Напоследък се насочват към големите градове по морето, а не към курортите”, обясни Ганев. Той допълни, че 20 процента от руснаците, планиращи да купят имот в чужбина, избират България. Насочват се към градове с развита инфраструктура, с достатъчно добри училища и болници.

Ганев каза още, че пазарът на офис площи също върви добре у нас и тази тенденция се очаква да продължи и през 2014 г. „Намаляват незаетите офис площи. Очаква се и изграждането на нови обекти”, уточни експертът. Сделките с офис терени се осъществяват най-вече в София, Варна, Бургас и Пловдив, като в столицата се наблюдава интерес и от чужди инвеститори.

„Очакваме и пазарът на имоти в страната ни да се повлияе от добрите прогнози за икономически ръст в еврозоната”, отчете Ганев.

Според различни брокерски къщи 2013 г. е била преломна в пазара на имоти у нас, тъй като е регистриран ръст на сделките за първи път от няколко години. Затова експертите очакват тази тенденция да продължи и през новата 2014 година.

Източник: http://profit.bg

03.01.2014, Пазарът на имоти