ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Дряново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - гр. Дряново
1 / 5

Дряново е град в Габровска област. Той е и административен център на община Дряново.

Местоположение

Град Дряново е разположен на 270 м надморска височина в полите на централна Стара планина и се разпростира амфитеатрално от двете страни на Дряновската река. Намира се на 21 км северозападно от областния град Габрово и на 220 км от столицата София. Местността се характеризира с изключително здравословен климат, чист въздух и уникално красива природа.

Забележителности

Много интересен е музеят на Кольо Фичето, в който са изложени творби и произведения на прочутия възрожденски майстор. Сред тях са и трикорабната църква "Св. Никола" и Дряновския мост.

Дряновската чаршия е другото място, което посетителите на града задължително трябва да видят. Тя представлява търговска улица, на която са разположени разнообразни възрожденски къщи и работилници.

В комплекса са също и църквата „Света Троица”, часовниковата кула и художествената галерия.

туризъм

Манастирът „Св. Арахангел Михаил”, известен като Дряновския манастир, се намира на 4 км от града в клисурата на Дряновската река. Той е основан през 12 век и представлява бастион на българската духовна култура. В съседна до манастира сграда е организирана изложба „Дряновски манастир – център на българското духовенство”.

Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 мин. пеша. Пещерата се е формирала от водите на реката и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. В нея са открити кости от пещерна мечка, праисторически хора, глинена посуда и инструменти.
От тук минава и дряновската еко пътека.

В Дряново има множество хотели, ресторанти, ханове, механи.

инфраструктура

В града две читалища, библиотека, школа за изкуства, общинска многопрофилна болница, два медицински центъра, център за спешна медицинска помощ, основно училище, средно училище и две професионални гимназии. В Дряново има и две детски градини и една ясла.

На територията на общината има спортни клубове по футбол, баскетбол, самбо, джудо, лека атлетика и др.

Транспорт

Транспортната инфраструктура на община Дряново е развита предимно чрез автомобилни пътища, като малък, но важен дял се заема и от железопътната инфраструктура.

Градът се намира на една от основните пътни артерии, свързващи Северна с Южна България – първокласния път І-5 през връх Шипка, което е своеобразно предимство в транспортно, географско и икономическо отношение. Състоянието на първокласния път в участъка, преминаващ през общината е задоволително.

Първокласният път Е-85 (за Гърция) преминава през града, а Е-70 (за Турция) е само на 15 км. от общината.

През Дряново минава и жп линия № 4 – ЖП – коридор № 6 Румъния – Турция (Букурещ – Русе – Г. Оряховица – Ст. Загора – Истанбул).

 

Източник: http://www.dryanovo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: