ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Емен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Емен
1 / 5

Емен е село разположено в северна България, част от Община Велико Търново, Област Велико Търново.

Отстои на около 25 км северозападно от гр. Велико Търново и на около 20 км югоизточно от гр. Бяла черква.

Постоянно живущите в селото са около 95 души.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 301 м. Климатът е умереноконтинентален, зимата е студена със средна температурата около -1ºС, лятото слънчево и прохладно със средни температури около 23ºС.

Инфраструктурата на селото включва частично асфалтирани и осветлени улици, пълна електрификация, водоснабдителна система, покритие на мобилните оператори, телефонизация и кабелна телевизия.

Европейски път Е772  преминава на 8 км югоизточно от Емен.

Има няколко автобуса на седмица, който са от градовете Павликени и Велико Търново.

В селото има кметство, пощенска станция и църква. Също така разполага с изградена мрежа от търговски обекти и заведения. Най-близкото училище и детска градина са на територията на Бяла черква.

Общопрактикуващ лекар посещава селото и обслужва населението му.

В района е развито зърнопроизводство и овощарство. Също така местни предприемачи се занимават с туризъм, пчеларство и зайцевъдство.

Туристически и културни забележителности


Селото е известно с невероятната си природа, заради която всяка година в него се стичат хиляди туристи от страната и чужбина.

Еменския каньон на река Негованка започва след последните къщи на с. Емен. Той е с дължина от 950 метра, като по-голямата и атрактивна част е в Михалското землище. В началото на каньона се разкрива входът на Еменската пещера, която е с дължина от 3113 м. През ноември 1980 г. е обявен за природна забележителност и защитена територия. От местата, предвидени за пикник, се открива прекрасна гледка към долината. В края на каньона се намира водопадът Момин скок с височина 10 м. Под него се образува красив вир, който често се използва за плаж.

Селото разполага с хотелски комплекс с ресторанти. „Имението” предлага отлични условия за настаняване на посетителите на Емен.

Само на 25 км. е Велико Търново.  Една от най-големите забележителности в града е хълмът Царевец. Достъпът до него е целогодишен.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.naselo.net
Снимки: www.bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: