ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Керека

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Керека
1 / 4

Керека е село в община Дряново, област Габрово.

Отстои на 10 км северно от град Дряново, на 30 км североизточно от Габрово, на 15 км югозападно от Велико Търново и на около  215 км североизточно от столицата София. Главният път Варна – София преминава на около 10 км от селото.

Разположено е на надморска височина от 409 метра. Климатът се характеризира с мека зима и прохладно лято.
Населението наброява около 70 души. Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места и Дряново.

В Керека има кметство, поща и заведения. Тук функционират възпитателно училище с интернат, къща за гости и храм. Най-близко разположените болнични, учебни заведения и детски градини са на територията на Дряново.

Забележителности:

В селото могат да се посетят храмът „Свето Благовещение”, както и първият паметник на св.св.Кирил и Методий, разположен в двора на училището.
Само на 15 км  се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век, е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и Дряновската еко пътека.
В село Леденик / 13 км/ е разположена Кулата на Шемши бей. Това е най-високата битова сграда на Балканите, изградена изцяло от камък. Има музей, който е разделен на три етажа, където са представени етнографска експозиция и предмети от бита. 

Източници: Мирела, wikipedia.org, dryanovo.bg 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: