ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Килифарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - гр. Килифарево
1 / 11

Килифарево е град в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 11 км южно от град Велико Търново, на 29 км северозападно от град Елена, на 18 км източно от град Дряново и на около 230 км североизточно от столицата София. Южно от Килифарево започва един от главните старопланински проходи - "Проходът на републиката" / Хаинбоаз /.

Градът е разположен в Килифаревската котловина, на надморска височина от 303 метра. В непосредствена близост  преминава река Белица. Климатът се характеризира с топло лято и студена, снежна зима.
Населението наброява около 2500 души. Има редовен автобусен транспорт до Велико Търново - линия №33, както и линия "Велико Търново - Дебелец - Килифарево - Габровци".

Килифарево има изградени електропреносна, водоснабдителна и канализационна системи. На разположение на жителите са обхват на мобилните оператори, кабелна и сателитна телевизия и интернет. Функционират кметство, читалище, основно училище и целодневна детска градина. Градът разполага с магазини, заведения, кафенета, аптека и къща за гости. Има изграден комплекс с плувен басейн с олимпийски размери и тенис кортове.
Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози, а най-близката болница е на територията на град Велико Търново.

Забележителности:

  • Църквите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Богородица”  са запазили икони от XIX в.
  • Читалище „Напредък” е основано през 1882 г. В него има самодеен колектив.
  • Историческият музей е разположен в Саралиевата къща, построена в началото на XIX в. Експозицията включва оригинални материали, фотоси, схеми и документи, които разкриват икономическата, политическата и културната история на Килифаревския край от древността до наши дни.
  • Часовниковата кула се намира в непосредствена близост до музея. Построена е преди повече от 200г. и днес е един от символите на Килифарево.  
  • Килифаревският манастир “Рождество Богородично” е разположен на около 4 км югоизточно от града. Той е основан от Теодосий Търновски през периода 1348 и 1350 г. Днес, манастирът е един от най-посещаваните в страната и е част от 100-те национални туристически обекта.

Източници: kilifarevo.eu travelbg.info, http://bg.theoldcapital.eu, borbabg.com   
Снимки: kilifarevo.eu, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: