ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Котел

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - гр. Котел
1 / 16

Котел е град, разположен в Източна България. Той е административен център на Община Котел, Област Сливен.


Градът е трети по големина в областта след Сливен и Нова Загора. Котел отстои на 49 км североизточно от Сливен, на 37 км южно от гр. Омуртаг, на 328 км източно от София, на около 120 км западно от Бургас. Разположен е в живописна котловина на брега на река Котлешница в Източна Стара планина, на важен в географско отношение проход. Населението е около 6 500 човека, а надморската височина е 643 м.

ПРИРОДА И ИСТОРИЯКотел е град с красива и съхранена природа, чист въздух и планински потоци. Градът е от важно културно и историческо значение, и често е наричан "люлката на българското Възраждане". В миналото е бил център център на килимарството. Богатата история, Възрожденската архитектура,  и красивите планини привличат много български и чуждестранни туристи.

забележителности

Котел е обявен за архитектурен исторически резерват и е сред Стоте национални туристически обекта. Запазени са над 110 къщи от епохата на Възраждането.

Има природонаучен музей, който е сред най-големите в България. Общинската библиотека "Петър Матеев" разполага с богат фонд от книги, където може да се намери разнообразна научна и художествена литература. В Котел се намира Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, с прием след седми клас. Специалности: народни инструменти, народно пеене, български танци, лютиерство (изработка на народни инструменти).
Историческият музей в Котел разполага с 3 експозиции в града (“Котленски възрожденци” с Пантеон на Георги Раковски, ”Котленски възрожденски бит” - Кьорпеева къща, ”Старокотленски килими и тъкани” - Галатанско училище) и 5 експозиции в Жеравна и Медвен (“История на Жеравна” - къща “Сава Филаретов”, ”Бит и култура на Жеравна през Възраждането” – къща “Руси чорбаджи”, ”Йордан Йовков” - къща “Йордан Йовков”, ”Приложно и изобразително изкуство” - Художествена галерия “Жеравна”, и ”Захари Стоянов” - къща “Захари Стоянов” в с. Медвен).

Околности

Село Жеравна е разположена на 14 км от Котел. Жевравна е архитектурен резерват, а всяка къща ( общият им брой е над 200) е уникален паметник на културата. На 12 км югоизточно от Котел е разположено и живописното, планинско село Медвен. Освен с красивата природа и гостоприемните жители селото е известно съхранените Възрожденски къщи, подобни на тези в Жеравна и Котел.

 

Източник: http://bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: