ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Крушето

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Крушето
1 / 2

Крушето е село в Северна България, то се намира в община Горна Оряховица, област Велико Търново.

Селото е на 25 км североизточно от гр. Велико Търново и на 19 км северно от гр. Горна Оряховица.

Населението наброява около 1000 души.

Релефът е равнинен  със средна надморска височина от 140 м.
Климатът е умереноконтинентален. Зимата е с много сняг, но мека със средни температури около 1ºС, лятото слънчево и прохладно със средни температури около 22ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализационна система, телефонно обслужване, пощенска станция, интернет и кабелна телевизия.

В непосредствена близост до селото преминава ж.п. линията, а на около 5 км западно преминава европейски път Е85 Литва-Украйна-Румъния-България-Гърция. Летището в Горна Оряховица се намира на около 20 км и обслужва чартърни и карго полети.

Има редовен автобусен превоз от и за селото.

Населеното място разполага с кметство, основно училище, целодневна детска градина, читалище, храм и здравна служба.

Туристически и културни забележителности


Селото се намира на левия бряг на река Росица и е подходящо място за риболов, лов, отдих и разходки сред красивата природа.

В близост до село Крушето се намират останките на Никополис ад Иструм и Калето със запазени и до днес стени. Общата му площ е 21,55 ха. Руините му са достъпни за посещение от ранна пролет до късна есен.

Старинното селище Арбанаси се намира на около 22 км. То се отличава със своите монументални къщи и църкви с богата вътрешна декоративна украса, резба и стенна живопис създадени през XVI-XVII в. Именно тези уникални паметници от нашето архитектурно и художествено наследство са причината Арбанаси да е много посещавано не само от туристи, но и от учени, археолози, историци, архитекти, художници.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.selo.bg
Снимки: www.bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: