ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кърпачево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Кърпачево
1 / 5

Кърпачево е село в община Летница, област Ловеч.

Отстои на 12 км южно от Летница, на около 40 км североизточно от Ловеч и на около 190 км в същата посока от София.

Разположено е в Дунавската равнина, на около 380 м надморска височина.
Населението наброява около 120 души.
Селото се обслужва от редовен автобусен транспорт до Севлиево, Ловеч, Летница и Габрово.

Кърпачево има напълно изградени елетропреносна и водоснабдителна системи. Всички мобилни оператори имат обхват, разполага с интернет и кабелна телевизия. В селото фукнционират магазини, ресторанти, кафенета, няколко къщи за гости, читалище. Най-близко разположените детски градини се намират в с. Крушуна и с. Горско Сливово, а най-близкото училище - в град Летница.  Медицинското обслужване е поето от Многопрофилна болница за активно лечение в град Ловеч.

Тук е  родно място на българският поет и публицист Христо Кърпачев. Това е причината то да носи неговото име. Гостите на селото могат да видят неговата къща - музей, както и паметник, построен в центъра в негова чест.

На 5 км северозадапно се намира природната забележителност „Маарата” в с. Крушуна.  Тя включва огромен скален масив, река Маарата, водата на която образува феноменален карстов водопад с височина 15 метра-  най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, водни басейнчета, своеобразна растителност и бигорови скали.

Друга интересна дестинация в района е Деветашката пещера- една от най-големите и внушителни пещери в страната, намираща се на брега на река Осъм, на около 25 км от Кърпачево. 

 

Източници: holidayproperty-bg.combg.wikipedia.orgletnitsa.bg
Снимки: karpachevo.narod.ru

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: