ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Къртожабене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Къртожабене
1 / 7

Къртожабене е село в Северна България. Намира се в община Плевен, област Плевен

Отстои на 10 км югозападно от гр. Плевен и на 3 км южно от с. Търнене. Столицата София е на 161 км югозападно. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Намира се в скалист район по поречието на р. Чернелка, а надморската му височина е 153 м. Климатът се характеризира с горещо и сухо лято, докато зимата е студена. Многобройни валежи падат през месеците юни и февруари. Характерно за района е, че е един от най-градобитните в Северна България.

Постоянното население на селото е около 131 души.

В Къртожабене функционират кметство, стадион, кръчма, магазин и клуб на пенсионера. Най-близките лекар и стоматолог работят в с. Търнене, където има също читалище и училище. В момента се строи православен храм. Изградени са телефонни постове - има и окабеляване за интернет. Детски градини и болници може да намерите на територията на гр. Плевен.

Единствената изградена и маркирана екопътека в община Плевен се намира на територията на местността Чернелка - между селата Къртожабене и Горталово, които могат да се приемат и като изходни пунктове за разглеждане на каньона. Пътеката е изключително подходяща за излети заради многобройните полянки, има и беседки, и зидани барбекюта. Трети изходен пункт е хижа "Капчука", кръстена на едноименната пещера, намираща се наблизо.
Любимо място и на местните, и на туристите е Мъдьовският вир, където те ходят на плаж, къпят се и си правят пикници.
Най-посещавана е защитената местност "Кайлъка", като хората отиват там, за да си отпочинат, за развлечения сред природата и да ловят риба.  

Източници:http://www.pleven.bg
Снимки:  интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: