ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Леденик

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Леденик
1 / 5

Леденик е село в община Велико Търново, област Велико Търново.

Отстои на 2 км западно от Велико Търново, на 5 км югозападно от с. Арбанаси, на около 55 км североизточно от Габрово и около 240 км в същата посока от София. В непосредствена близост преминава магистралния път София- Варна.

Разположено е на брега на река Янтра, на надморска височина от 171 м.
Населението наброява около 1000 души, като селото е предпочитано място и за постоянно жителство поради близостта си до старопрестолния град. Обслужва се от редовен автобусен транспорт - линия №6. 

Леденик е добре устроено село, с изградена инфраструктура и комуникации. Тук функционират кметство, църква, читалище, основно училище, търговски обекти.
Най-близко разположените детски градини и болнични заведения се намират във Велико Търново.

Къщите в селото са построени в типичен Възрожденски стил с каменни основи и чардаци. Най-интересната забележителност в Леденик е Кулата на Шемши бей. Това е най-високата битова сграда на Балканите, изградена изцяло от камък. Има музей, който е разделен на три етажа: на първият етаж е представена етнографска експозиция в две части. В първата част са показани сечива и инструменти, които са използвани за работа на полето – диканя, рало, вършачки, кошери, кораб за мачкане на грозде и много други. 
Във втората част са представени предмети от бита на населението – стан, чакрък, вретено и т.н. Всичко това е илюстрирано и с фотоси от 1904 до 1924 година. На вторият етаж са разположени гостните и покоите на Шемши Бей.

В комплекса „Кулата” има още ресторант и хотел, който предлага настаняване.

Освен селото, гостите му могат да посетят още Архитектурно-музейния резерват Царевец, Старата възрожденска част, църквите "Св. Четиридесет мъченици" и "Св. Димитър" и много други във Велико Търново, както и архитектурно-историческия комплекс "Арбанаси". 

 

Източници: veliko.info, bg.wikipedia.org, iantra.com
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: