ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лесидрен

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Лесидрен

Лесидрен е село в Северна България. То се намира в община Угърчин, Област Ловеч.


Отстои на 43 км югозападно от гр. Ловеч, на 21 км южно от Угърчин, на около 120 км североизточно от гр. София по магистрала Хемус, път Е772 София-Варна и няколко километра от разклона преди село Сопот.

Намира се в планински район, на северните склонове на Васильовската планина, която е част от северния дял на Средна Стара планина, североизточно от град Тетевен и северозападно от Шипковски минерални бани. Климатът се отличава с мека зима и прохладно лято. Средно-годишните валежи са от 750 до 900 л на кв.м. Ветровете духат главно от югозапад и североизток, но има и местен вятър „вечерника“, който духа само през лятото. Растителността е богата и разнообразна. Южните склонове са обрасли с букови, дъбови и габрови гори. Има и иглолистни гори. Карстовият релеф е подходящ за развитие на алпинизъм. Буйна зеленина обгръща долините на двете реки – Козурска и Енча, които преливат в една по протежението на селото и стигат до язовир Сопот.
Населението наброява около 1300 души.
В селото има основно училище, обединено детско заведение, читалище, аптека, общопрактикуващ лекар и стоматолог.
Тук от местната кооперация е построен свинекомплекс с кланница и колбасарски цех. Произвеждат се екологично чисти продукти с най-добро качество.

Туризъм

Интересна забележителност тук е църквата Свети Великомъченик Георги, построена през 1859 г. с разрешителен ферман на Султана. Автентичният си вид е запазила и до днес. Наново изградено е само килийното училище, което изгаря при пожар в началото на ХХ век.
На 4 км от Лесидрен се намира язовир Сопот, който е четвърти по големина в България, дълъг 7 км широк  2 км. Там има заведение, където предлагат току що уловена риба. Има и няколко бунгала близо до водата. Това е едно прекрасно място за риболов, бягство от летните жеги, уинд-сърф за начинаещи или разходка с лодка. До язовира има удобен транспорт. На 10 км е язовир Морун.
Интерес представляват и екомаршрутите до природен резерват Напоя, до Синия вир и Койнец.
Недалеч са  уникалната Съева пещера, Гложенския манастир, Троянския манастир, лобното място на Георги Бенковски.

Източник: http://lesidren.com/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: