ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Люлин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Люлин
1 / 5

Люлин е село в Западна България. Намира се в община Перник, област Перник

В България има още две населени места със същото наименование кв. Люлин в столицата София и село Люлин в община Стралджа, област Ямбол

Отстои на 11 км североизточно от гр. Перник и на 26 км югозападно от столицата София. Съседните село Дивотино и Големо Бучино са съответно на 4 км западно и 4 км югоизточно. 

Намира се в планински район в подножието на Люлин планина, а надморската му височина е 860 м. Климатът е умереноконтитентален и се характеризира с ранна пролет, топло лято и студена зима. В района падат много мъгли.

Автобусен транспорт свързва селото с останалите населени места. Има директна маршрутка до София. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, както и интернет връзка. 

Постоянното население е около 797 души.

В с. Люлин функционират кметство, читалище, основно училище, магазини и заведения. Тук работи и един стоматолог. В съседното село Дивотино има общопрактикуващ лекар, а най-близките специализирани медицински заведения са на територията на Перник, където е и най-близката детска градина.

Райловският манастир "Св. Николай" се намира на около километър от селото и датира от XI век. Интересна е и старата църква, а в момента се строи нов храм. 

Люлин планина е чудесно място за туризъм с хубави маршрути и чиста природа. Ако искате да отидете на екскурзия може да посетите пещера Духлата, която е на около 18 км.

Любителите на риболова могат да се възползват от добрите условия при яз. Студена - едва на около 4 км от с. Люлин.

Източници: http://www.selolulin.com http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.selolulin.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: