ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Макариополско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Търговище - с. Макариополско
1 / 5

Макариополско е село в Североизточна България. Намира се в община Търговище, обл. Търговище.

Отстои на около 16 км североизточно от гр. Търговище, на 31 км югоизточно от гр. Разград, на 151 км югозападно от гр. Добрич и на 32 км североизточно от гр. Шумен.

Населението е приблизително 780 души.

Макариополско е разположено в източната част на Дунавската равнина. Характеризира се с равнинно-хълмист релеф и умереноконтинентален климат. Лятото е много горещо и сухо, докато зимата е студена.

Макариополско е кръстено на Митрополит Иларион Макариополски - висш български духовник, който е бил един от водачите на черковно-националната борба.

Селото разполага с кметство, църква, училище, читалище, детска градина, стадион, нощен клуб, няколко частни малки басейна, мандра, селскостопанска кооперация. Тук практикуват един лекар и един стоматолог. Селото е снабдено с електричество, водоснабдяване и телефонна мрежа. В близост до него преминава главен път София-Варна.

Селско стопанство - отглеждат се предимно пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, зеленчуци и плодове. Животновъдството е дребно, слабо механизирано и изцяло в частния сектор. В района са развити винарството и млекопреработването.

Туризъм

В района могат да се посетят:

Крумовото кале – намира се на около 25 км от селото. На повече от 150 дка се издигат древни руини. Крепостта е строена по времето на Юстиниан І в края на V век, като част от отбранителната система на Византия. Има предположения, че калето е известният град Мисионис.

Местността "Парка" - зона за отдих южно от гр. Търговище. Изграден е санаториално-туристически комплекс на база лечебните свойства на минералния извор на територията на местността.

На територията на Община Търговище има ловно-туристически район от 300 хектара, където може да се срещне рядък и търсен за обстрел дивеч - сърни, елени, диви свине, лисици, язовци, вълци и др. Птичият свят показва голямо разнообразие на видове. Обект на лов са: яребици, фазани, пъдпъдъци, гълъби, гургулици. Множеството язовири в региона предоставят условия за практикуване и на риболовен туризъм.

Източници: www.wikipedia.org http://www.targovishte.bg

Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: