ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Миндя

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Велико Търново - с. Миндя

Миндя е село в Северна България,  в община Велико Търново, област Велико Търново.

Сравнително запазено, самобитно и с живописна природа. Разположено в полите на Стара планина, на десния бряг на буйната река Веселина. Отстои на около 21 км от средновековната българска столица Велико Търново и едно от най-живописните стари селища в страната Арбанаси.
Населението е около 240 души.
Има автобусен транспорт, който свързва Миндя с населените места в областта. Най-близката гара е в Златарица. Също така работят няколко хранителни магазина, заведения и читалище.

Туризъм

Интерес за посетителите представлява архитектурата - типично възрожденска, предимно от периода 1850-1900, осъвременявана между двете световни войни с артикулирани фасади. Двадесетина къщи са в стил "Моравия" - мода, пренесена от мигриращи жители на селото, работещи на територията на Австро-Унгарската империя.
Църквата на селото също е с интересна архитектура - кубетата са особено начупени.
Чудесни условия за разходки и риболов предоставят водоемите в околностите на селото - р. Веселина, реките Еленска и Златаришка. В околността има риболовни язовири.
В радиус 20 км от Миндя има повече от 10 действащи манастира - Къпински, Мердански, Лясковски.
През месец май на територията на Къпински манастир, над водопада се провежда рокерски събор.

Текст и снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: